Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

DPDS priprema obnovu niza kulturnih znamenitosti diljem Pelješca

21.01.2022.

08:56

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Stonske zidine, ilustracija

Stonske zidine, ilustracija

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

U Društvu prijatelja dubrovačke starine i u bitno otežanim uvjetima u posljednje dvije godine zbog pandemije korona virusa ne odustaju od svojih planova na obnovi kulturno povijesnih znamenitosti iz doba Dubrovačke republike, ne samo u Stonu nego i na drugim područjima Pelješca.

Zbog oskudice novca svi obnoviteljski radovi su u stanju mirovanja. U pripremi je međutim sedam obnoviteljskih projekata.

Pet u Stonu i to obnova južnog i zapadnog gotičkog zida, zidova od kule Minčeta do Bartolomije, obnova te nekoć najveće tvrđave i nastavak obnove Korune u Malom Stonu.

U planu je kada se steknu uvjeti i svršetak obnove Kneževa dvora iz 1465. godine u Janjini i početak obnove Kneževa dvora iz 1448. godine u zaselku Karmen iznad Orebića, nekadašnjem upravnom i crkvenom sjedištu Kapetanije Trstenice u doba Dubrovačke republike kojeg je od bivših vlasnika otkupilo Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.