Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu predstavili Zlatno libro

16.10.2019.

14:50

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Publikacija dubrovačkih muzeja "Zlatno libro: bajke, predaje i legende iz dubrovačkog kraja" na hrvatskom i engleskom jeziku te popratni nosač zvuka predstavljeni su u utorak u Ivaninoj kući bajke u Ogulinu.

Promocija je realizirana pred brojnim učenicima Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, nastavnicima, te posjetiteljima, a popraćena je i izložbom ilustracija iz publikacije autora Roberta Kralja.

U predstavljanju su sudjelovali ravnateljica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, autori publikacije - viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos etnolog Ivica Kipre, te glumica Nika Lasić.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Puškarić te zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje, autori su govorili o procesu realizacije ovog zahtjevnog projekta. Naime, odabrano je i adaptirano četrnaest bajki, predaja i legendi iz bogatog korpusa dubrovačke tradicijske usmene baštine.

Najvećim je dijelom riječ o dosad neobjavljenoj građi nastaloj zahvaljujući sakupljačkom radu hrvatskog znanstvenika, povjesničara, kolekcionara i etnografa dr. Baltazara Bogišića, ali je predstavljen i dio bajki, legendi i predaja koje su već objavljene u radovima etnologa Pauline Bogdan Bijelić, Vida Vuletića Vukasovića i Nikole Zvonimira Bjelovučića, a koje su u ovom izdanju adaptirane.

Predstavljanje je zaključeno u predivnom scenografskom okruženju animiranog ognjišta gdje je kostimirana glumica Kazališta Marina Držića Nika Lasić, u suradnji s učenicima koju su pokazali izniman interes, izvela pripovijedanje četiriju bajki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.