Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovačkim knjižnicama vrijedna donacija obitelji Nikše Spremića

13.02.2019.

12:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik zahvaljuju roditeljima pokojnoga Nikše Spremića, gosparu Vlahu i gospođi Pavi Spremić, na velikodušnoj donaciji njegove privatne knjižnice koju su ustupili 21. siječnja 2019. godine.

Nikša Spremić (Dubrovnik, 14. prosinca 1987. – Vitaljina, 24. prosinca 2018.) diplomirao je povijest i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a dio studija u akademskoj godini 2008. - 2009. proveo je u SAD-u na Sveučilištu Duke. Dobitnik je Rektorove i Dekanove nagrade za izvrsnost Sveučilišta u Zagrebu i pokretač je sveučilišnog časopisa “Panoptikum”.

Bavio se istraživanjem crkveno-državnih odnosa u komunističkim sustavima 20. stoljeća s posebnim fokusom na odnose Katoličke Crkve i komunističkog režima u Drugoj Jugoslaviji (1945-1990). Dobitnik je stipendije Lord George Weidenfeld Scholar na Sveučilištu u Oxfordu gdje je 2011. godine stekao zvanje istraživačkog magistra iz područja ekonomske i društvene povijesti. Od 2015. godine pohađao je doktorski studij na rimskom Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Koliki je značaj knjiga imala u privatnom i profesionalnom životu Nikše Spremića svjedoči njegova privatna kolekcija knjiga koju uz hrvatska izdanja čine engleska, francuska, američka i talijanska izdanja.

Dubrovačke knjižnice doniranu knjižnu građu uvrstile su u knjižni fundus svojih ustanova: Znanstvene knjižnice Dubrovnik i Narodne knjižnice Grad. Od ukupno petsto devedeset sedam  jedinica knjiga, tristo sedamdeset i četiri djela su uvrštena u „S“ zbirku Znanstvene knjižnice, trideset i četiri djela u zbirku „Ragusina“, a stotinu šezdeset i osam djela u fond Narodne knjižnice Grad.

Ukupna procijenjena vrijednost donacije iznosi oko 75 000 kuna, iako  je stvarna vrijednost neprocjenjiva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.