Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dubrovčani učili o znamenitim pomorcima i trgovcima sa Šipana

20.09.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

U sklopu projekta "Kultura u điru", Dubrovački muzeji u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u subotu 19. rujna u Suđurđu na otoku Šipanu organizirali su cjelodnevni program "Znameniti pomorci i trgovci s otoka Šipana".

Kroz pomorsku povijest otoka Šipana sudionike je provela voditeljica Pomorskog muzeja Dubrovačkih muzeja Ana Kaznačić Skurić, nakon čega je turistička vodičica Marija Goravica održala vodstvo kroz ljetnikovac Vice Stjepovića-Skočibuhe i šetnju do crkve sv. Duha, a Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja edukativne radionice za različite uzraste djece.

Na radionici „Brodolom dubrovačkog jedrenjaka sv. Jerolim“ učenici od petog do osmog razreda osnovne škole učili su o brodolomu koji se datira u 16. stoljeće, u vrijeme najvećeg gospodarskog i društvenog uspona Dubrovačke Republike. Djeca su stekla osnovne informacije o zlatnom dobu Dubrovačke Republike i o predmetima s ovog brodoloma koji su izloženi u stalnom postavu Pomorskog muzeja. Također su učila o razvoju brodova i navigacijskih instrumenata te o važnosti trgovine i pomorstva za gospodarstvo Dubrovačke Republike. Na kraju radionice sudjelovala su i u izradi kompasa.

Autori radionica su viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša, kustos pedagog Bruno Bijađija i preparator za drvo Željko Ćatić.

Program je završio nastupom Brass kvinteta DSO-a koji je, po uzoru na muziciranje u dubrovačkim ljetnikovcima, održao koncert renesansne i barokne glazbe. Brass kvintet čine Džemal Cakić i Damir Butigan, trublje; Martin Hrćan i Toni Kursar, horne i Karmen Pervitić, udaraljke.

Partneri u projektu Kultura u điru su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, ustanove u kulturi te gradski kotari/mjesni odbori.

Dubrovački muzeji zahvaljuju vlasnicima ljetnikovca Vice Stjepovića - Skočibuhe na gostoprimstvu i turističkoj agenciji Elite travel koja je omogućila besplatnu vožnju do Suđurđa galijunom Tirena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.