Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

12:26 / 02.01.2015.

Autor: Adriana Tomašić

Dubrovnik - grad kandidat za Europsku prijestolnicu kulture

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Dubrovnik, poznato je, donio je odluku o kandidaturi Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020.-te godine, a potporu projektu dali su i javne institucije i neovisni sektor.

Nositelj kandidature je grad Dubrovnik, a u projekt će biti uključeno šire područje Dubrovačko-neretvanske županije. Rok za predaju kandidacijske knjige je 17. travnja, a nakon toga će povjerenstvo odabrati dva ili tri hrvatska grada koja ulaze u drugi krug natječaja. Uz Dubrovnik, kandidaturu su podnijeli Split, Rijeka, Pula, Varaždin i Osijek s gradovima partnerima.  Europska prijestolnica kulture, inicijativa Europske unije za koju je i Grad Dubrovnik podnio kandidaturu za 2020.-tu godinu, u svoje ciljeve ubraja i čuvanje i promicanje raznolikosti kulture u Europi. Ideju o uspostavi projekta i naslova Europska prijestolnica kulture, koja je postala jedna od najprestižnijih kulturnih inicijativa u Europi, pokrenula je glumica Melina Mercouri, prva grčka ministrica kulture uvjerivši tadašnje članove Europskog parlamenta u društveni značaj umjetnosti i kulture. Prva europska prijestolnica kulture bila je Atena, 1985. godine, a od 2011.-te titula se dodjeljuje svake godine po jednom grdu u dvije države Europske unije, pa će tako 2020.-te godine naslov Europske prijestolnice kulture, uz jedan hrvatski grad, ponijeti i jedan grad iz Irske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.