Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918."

29.12.2015.

09:50

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918.'' naziv je izložbe kustosa Dubrovačkih muzeja, Muzeja suvremene povijesti Tonka Marunčića koja će biti otvorena u srijedu, 30. prosinca u 12 sati u žitnici ''Rupe''.

Izložbom ''Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. - 1918'', Dubrovački muzeji uključili su se u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata koje u razdoblju od 2014. do 2018. godine uključuje čitav niz projekata različitih europskih i svjetskih institucija.

Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke Biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.

Prvi svjetski rat, poznat pod imenom ''Veliki rat'' bio je prvi rat svjetskih razmjera. Procjenjuje se da je u tom ratu poginulo preko deset milijuna ljudi, a dvostruko više ih je ranjeno. Posljedice tog rata neizbježno su se osjetile i u Dubrovniku i njegovoj okolici, posebice zbog njegovog geopolitičkog položaja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pripadnici Centralnih sila koja je u rat pozvala sve podanike svoje višenacionalne države, a time i velik broj hrvatskih vojnika.

Osim ratnih opasnosti, stanovništvo dubrovačkog područja, kao i u cijeloj Monarhiji, suočilo se s nedostatkom osnovnih prehrambernih proizvoda, a u posljednjim godinama rata uz dizenteriju, malariju, tifus i sa ''španjolskom gripom'' koja je zahvatila sve dobne skupine.

U to ratno doba, Dubrovnik se suočio i s velikim brojem izbjeglica iz crnogorskog primorja, sa zbrinjavanjem ranjenika i zarobljenika. Uvedene su brojne sigurnosne mjere koje su s vremenom bile sve brojnije i znatno ometale funkciniranje života grada i okolice. Stanovnici dubrovačkog područja sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć obiteljima poginulih vojnika, invalida i siročadi. U cijeloj Dubrovačkoj biskupiji provedena je zapljena crkvenih zvona, koja su pretaljena i korištena u vojnoj industriji.

I nekoliko godina nakon završetka na dubrovačkom su se području osjećale gospodarske i demografske posljedice rata, a kako je Prvi svjetski rat ostavio neizbrisiv trag na ovom području moći ćete otkriti do konca veljače, do kada izložba ostaje otvorena. (Dubrovački muzeji)

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.