Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Dvije izvedbe "Malog princa" uskoro u Kabogi

21.10.2019.

10:04

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke ljetne igre/ Marko Ercegović

Dubrovačke ljetne igre/ Marko Ercegović

Foto: - / -

Glazbeno-scensko djelo nastalo prema slavnom romanu Antoinea de Saint-Exupéryja "Mali princ", koje je ovog ljeta premijerno izvedeno na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, ponovno će se, pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung, odigrati pred dubrovačkom publikom.

Bit će to u nedjelju 27. listopada u ljetnikovcu Bunić-Kaboga u 11 te u 17 sati. Prijevoz autobusom je organiziran i uključen u cijenu ulaznice.

Kratki roman "Mali princ" francuskog pilota i pisca Antoinea de Saint-Exupéryja napisan je u vrijeme Drugog svjetskog rata kao reakcija na do tada nezapamćene i ljudskoj prirodi gotovo neshvatljive ratne užase, a jedan je od najpopularnijih, najpoznatijih, najomiljenijih, ali i najneobičnijih književnih djela našega doba. Čitamo li ga kao dječju priču, u njoj prepoznajemo jednostavan oblik, ljupki dječji lik i ljepotu opisanoga svijeta, no odrasli putovanje ovog dječaka razumiju kao niz susreta u kojima se izravno i razorno istinito ocrtavaju simptomi bolesnog svijeta iz kojeg je nestala ljudska prirodnost, empatija i temeljni smisao. Odraslima na planetima koje posjećuje Mali princ nije važna ni svrha ni korist njihovih postupaka, nego uporno ponavljaju nerazumljiva, mehanička ponašanja. Nasuprot tome, Mali princ upućuje na drukčiji svijet u kojem su dijete i njegova logika spontanosti, maštovitosti, prijateljstva i bliskosti putokaz za povratak izgubljenoj ljudskosti.

Režiju predstave potpisuje Hrvoje Korbar dok je skladatelj i dirigent glazbe koju izvodi sastav od desetero dubrovačkih instrumentalista Ivan Josip Skender. Livio Badurina tumači uloge Pilota i Odraslih ljudi, Rok Juričić je Mali princ, a sopranistica Marija Kuhar Šoša igra Ružu, Lisicu i Zmiju. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, njena asistentica je Ana Fucijaš, a dizajner svjetla je Marko Mijatović.

Nakon što je s velikim uspjehom izveden ovo ljeto na jubilarnim 70. Dubrovačkim ljetnim igrama u atriju Kneževa dvora, "Mali princ" je u rujnu imao dvije rasprodane izvedbe u Zagrebačkom kazalištu lutaka u sklopu programa "Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu", a kritika je predstavu hvalila pišući o neodoljivom šarmu ovu predstave u kojoj podjednako uživaju i djeca i odrasli.

Ulaznice za izvedbe "Malog princa" u Kabogi po jedinstvenoj cijeni od 60 kuna dostupne su online na www.ulaznice.hr te na blagajnama KIC-a u Luži, restorana Dubravka na Brsaljama te recepcijama hotela Palace i Excelsior. Ulaznica uključuje prijevoz autobusom koji s Pila polazi u 10:30, odnosno u 16:30 sati (pola sata prije početka izvedbi) uz zaustavljanje na autobusnoj stanici u Vukovarskoj ulici. Povratak je odmah po završetku izvedbi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.