Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Eseji o Držiću, Vojnoviću i Nalješkoviću

07.05.2013.

17:47

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjiga Viktorije Franić Tomić “Dramaturški eseji: Iz Splita na scenu gledat”, uz ostale, sadrži eseje o Držiću, Vojnoviću i Nalješkoviću.

Knjiga Viktorije Franić Tomić “Dramaturški eseji: Iz Splita na scenu gledat”, objavljena u je nakladi zagrebačkog AGM-a  i na preko 200 stranica donosi raznovrsno  esejističko štivo koje propituje i preispituje noviju hrvatsku kazališnu praksu posebice uprizorenja djela iz dramske baštine. Knjiga je podijeljena u četiri tematske cjeline: tri su posvećene velikim hrvatskim piscima Miroslavu Krleži, Marinu Držiću i Ivu Vojnoviću, a četvrti dio donosi oglede o različitim temama. Blok o Krleži otvara polemički tekst o interpretaciji Frica u režiji i izvedbi Teatra Ulysses i Rade Šerbedžije, a nastavlja se u tri velika ogleda, gdje se analiziraju kazališni  i neki manje znani aspekti Krležinih drama. U   eseju o Držiću , čijem prologu iz “Dunda Maroja” knjiga duguje svoj parafrazirani  naslov,  po prvi se put iznose veze ovoga dramatičara s Nikolom Nalješkovićem, pri čemu se upozorava na posve neočekivanu spoznaju da je autorova „Novela od Stanca“  zapravo parodija Nelješkovićeve Komedije III. U eseju se Držić i Nalješković dovode u vezu s Petrom Hektorovićem čija poslanica talijanskom doktoru Vanetiju osvjetljava odnose književnika koji su do danas u literaturi o ovim piscima predstavljali najveću enigmu. Prisutna je i nova analiza Držićevih urotničkih pisama, te se izvodi sasvim nova interpretacija Držićevih književnih i političkih tekstova, neuočenih političkih šifri u dramskom diskursu pisca, što je sasvim novo osvjetljenje čitavoga književnog i neknjiževnog diskursa slavnog komediografa. – istiće se u recenziji knjige.   U bloku o Vojnoviću fokus je usmjeren na rijetko igranu i na pozornicu postavljanu dramu “Prolog nenapisane drame” te posebno na odnos Vojnovića i Krleže. Nakon knjige  "Tko je bio Marin Držić", Viktorije Franić Tomić najavljuje skoro objavljivanje monografije o Marinu Držiću i Miroslavu Krleži.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.