Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

FA Linđo predstavio znanstvenu studiju "Kolo, poskočica, linđo"

23.12.2020.

13:13

Autor: Radio Dubrovnik

FA Linđo

FA Linđo

Foto: - / -

Folklorni ansambl Linđo u suradnji s vanjskim suradnicima i znanstvenicima uspješno je realizirao još jedan veliki projekt započet 2019. godine - "Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije".

Projekt autora etnologa Ivice Kipre uspješno je zaključen izdavanjem i predstavljanjem vrijedne znanstvene etnološko-folklorističke studije čiju su vrijednost prepoznali i istakli eminentni hrvatski stručnjaci s područja etnologije i folkloristike, recenzenti,  dr. sc. Tvrtko Zebec i dr. sc. Lidija Bajuk s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Predstavljanjem ove publikacije u slavljeničkoj 55. godini FA Linđo je ukazao na važnost kontinuiranog praćenja stanja očuvanosti žive baštine na terenu i njezine uvijek nove interpretacije.

Potporu projektu dao je Grad Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Sustavnim terenskim radom, audio ispitivanjem kazivača i video snimanjem plesača Kulturno-umjetničkih društava na širem području, snimljeno je 58 kazivača i 13 plesnih izvedbi odnosno 11 lokalnih KUD-ova. Ovom prilikom zahvaljujemo se KUD-u „Stjepan Radić“ iz Pridvorja, KUD-u „Čilipi“ iz Čilipa, KUD-u „Marko Marojica“ iz Župe dubrovačke, KUD-u „Sveti Juraj Osojnik“ s Osojnika, KUD-u „Lijerica“ iz Slanoga, KUD-u „Dubrovački primorski svatovi“ iz Gornjih sela, KUD-u „Ponikovska poskočica“ iz Ponikava, KUD-u „Natko Nodilo“ iz Babina polja na Mljetu, FKU „Primorska lijera“, KU „Linđo“ Ošlje-Stupa, KUD „Metković“ iz Metkovića.

Na projektu je uz ravnatelja Vlaha Kljunka kao dio projektnog tima sudjelovala i voditeljica i koordinatorica projekta gospođa Dubravka Sarić. Za fotografije na terenu bile su zadužene djelatnice FA Linđo Marica Vlahinić i Tajana Kera, a za video snimke Toni Miletić i LMT studio.

Uz urednika i koautora publikacije Ivicu Kipru, svoj znanstveni doprinos kao koautori studije dali su i prepoznati folklorist Vidoslav Bagur i vrstan etnomuzikolog Joško Ćaleta s Instituta za etnologiju i folkloristiku. Posebnu vrijednost publikaciji daju i prilozi koji sadrže notne zapise različitih izvedbi linđa na lijerici, za čiju je transkripciju, odnosno notaciju, s audio zapisa zaslužan glazbenik Vicko Dragojević. Upečatljivo grafičko oblikovanje publikacije potpisuje grafička dizajnerica Ivana Putica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.