Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Festa svetoga Vlaha

03.02.2015.

00:52

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovčani, njihovi gosti i prijatelji slave blagdan svetoga Vlaha.

"Život učinimo svetim u Godini posvećenog života", geslo je ovogodišnjeg  Proglasa svetoga Vlaha upućenog "svekolikom puku Grada, biskupije, domovine i svijeta, svim štovateljima svetog Vlaha. Vremena su burna, ali kakva god ona bila, uzdamo se u našeg Parca, navodi se u proglasu. 

"Slaveći Festu našeg nebeskog zaštitnika, sv. Vlaha, prisjećamo se i mnogobrojnih prilika u kojima smo tijekom naše bogate povijesti mogli osjetiti njegov moćni zagovor. Nemojmo se bojati i danas mu se utjecati u zagovor, preporučimo mu sebe, svoje živote, zdravlje, obitelji, prijatelje, poznanike, molimo za svoj Grad, biskupiju, domovinu, za crkvu i čitav svijet, navodi u svojoj poruci štovateljima svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu biskup dubrovački monsignor mate Uzinić.

Štovanje sv. Vlaha u Dubrovniku povezuje se s njegovom pomoći gradu tijekom mletačkog napada. Prema legendi, sv. Vlaho javio je župniku Stojku da se Mlečani potajno spremaju napasti grad. Njegovom intervencijom grad je spašen, jer su namjere napadača osujećene. Od 2009. godine dubrovačko je slavljenje sv. Vlaha upisano na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Blagdan svetoga Vlaha počeo je budnicom uz zvonjavu gradskih zvona, glazbe i trombunjera. Svečana sveta misa, uz prijenos u programu Radio Dubrovnik,  bit će služena u 10 sati u dubrovačkoj Katedrali, a nakon toga, također uz prijenos u programu Radio Dubrovnika, slijedi procesija ulicama Grada.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.