Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Festival Treće uho, od 3. do 6. studenog, predstavlja Australiju

02.11.2016.

14:50

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šesto po redu izdanje festivala Treće uho ove godine posvećeno je Australiji, a vrhunac festivala će se održati od 3. do 6. studenog. Ovogodišnji festivalski program u fokus stavlja aboridžinsku Australiju.

Festival će se otvoriti uz izložbu „Zemlja stočarskog puta Canning“ koja pokazuje najdulji stočarski put na svijetu, ujedno i zemlju različitih aboridžinskih grupa. Izložba dokumentira stočarski put, njegove izmjene i umjetnost aboridžinskih grupa koja je stvarana na tom području.

Izložba „Brodolom lađe Stefano“ govori o tragičnom događaju , ali i humanosti starosjedilaca Australije te dodiru aboridžinske i hrvatske kulture već u 19. stoljeću. Obje izložbe biti će ostvarene u suradnji s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu te drugim partnerima.

Filmski program ove godine donosi dva filmska naslova, Mary and Max (2009.) i Satellite Boy (2012.). Više o razvoju aboridžinskog filma, tzv. „Black Wave“ zainteresirani će moći saznati na predavanju dr.sc. Ive Polak sa Sveučilišta u Zagrebu. Četiri festivalska dana donijet će još pregršt slika, zvukova i informacija o Australiji nekad i Australiji danas.

Program festivala i ostale novosti možete pronaći na web stranici www.festivaltreceuho.org kao i na facebook stranici festivala.

Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan!

Festival Treće uho je volonterski projekt Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai. Volonterima se svake godine pruža prilika za volontiranje u pripremama i provedbi festivalskog programa. Ove godine festivalskom timu pridružit će se šestero volontera iz Belgije koji su 2012. sudjelovali kao izvođači na Trećem uhu – Japan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.