Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Festivalom kapetana Pelješac otvara bogatu festivalsku sezonu

09.05.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Festival kapetana

Festival kapetana

Foto: Damir Kovačić / TZ Orebić

Čak tri festivala očekuju Pelješčane i njihove goste! Festivalska sezona otvara se za deset dana atraktivnom pričom o pelješkoj pomorskoj tradiciji.

Festival kapetana od 15. svibnja do 15. lipnja kreće iz Orebića i širi čitavim poluotokom.

Tura Orebićem uz kostimirane vodiče, izložba „Moda Pelješke rivijere kroz 19. stoljeće“ u čitaonici orebićkog Pomorskog muzeja, klapske večeri, zanimljive predstave – dio je bogatog programa prvog ovogodišnjeg festivala u mjestu poznatom po kapetanima i jedinstvenim kortama, prostranim dvorištima s mediteranskim i egzotičnim biljem kojeg su pomorci donosili s putovanja.

„Uključilo se i pedesetak peljeških restorana, vinarija i školjkara. Sve one koji posjete Pelješac u vrijeme održavanja naših festivala očekuju vrhunska vina i fina jela po promotivnim cijenama. Vina će se u vinarijama prodavati uz popust od 20 posto, a nudit će se i dva kapetanska menija u restoranima po cijeni od 150 i 230 kuna“, ističe Mladen Đeldum, novi direktor TZ općine Orebić.

Povratak u zlatno doba Pelješca

Festival kapetana vratit će vas u zlatno doba poluotoka, kada je Pelješac bio pomorsko središte ovog dijela Mediterana. Hamburg, Pirej i Orebić jedina su tri pomorska središta koja su brodovi pozdravljali zvukom sirene i to bez obzira na zastavu koju su nosili. Mještani Orebića i okolnih mjesta vraćali su im pozdrave, mahali su plahtama s obale, zvonila su zvona na Franjevačkom samostanu Gospe od Anđela i pucalo se iz topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja.

U Orebiću je 1865. osnovano Pelješko pomorsko društvo (Associazzione Marittima di Sabioncello), a 1875. i brodogradilište Archiduca Rudolfo. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je 2.000 pomoraca, 250 kapetana te 90 jedrenjaka ukupne tonaže 45.000 tona. Pelješki pomorci bili su poznati i po herojskim podvizima na svojim plovidbama zbog kojih su dobili brojna odlikovanja, a gotovo da nije bilo kuće koja nije dala barem jednog kapetana. Stoga je Pelješac i danas poznat kao kolijevka kapetana, ali i plavca malog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.