Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Fra Mladen Rozić predstavio zbirke poezije

14.12.2019.

09:23

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica u petak 13. prosinca 2019. godine u Saloči od zrcala Narodne knjižnice održalo se predstavljanje dviju zbirki poezije „Soneti ljubavi“ i „U svjetlu vječnosti“ fra Mladena Rozića.

Uz autora, zbirku je predstavio akademik Luko Paljetak i Boris Njavro, predsjednik Društva dubrovačkih pisaca s Gojkom Jelićem, predsjednikm ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg kao moderatorom. Stihove je čitao glumac Vinko Kraljević, a za glazbeni dio večeri zaslužan je bio Family band.

"Ljubav je glavna tema Rozićevih zbirki, i upravo stoga on želi da mu stihovi budu zvonki u ime ljubavi o kojoj govore i kojima su prožeti (…) U najpoetičnijem ciklusu knjige, tragom srca i uma u istoimenoj pjesmi , fra Mladen otkriva svoju namjeru i cilj, a to je da želi ostaviti trag srca, ne čini to zato da bi mu ime bilo zapisano već zato da u ovu stvarnost utkaje sonete. Za tu namjeru srce ne smije biti zavoreno, naprotiv srcu je potrebna sloboda da se daje i prima. To je tajna srca", rekao je Paljetak.

Njavro se nadovezao rekavši kako nam fra Rozić kroz svoje ‘prozno poetske zapise’ daje savjete kako biti bolji u ovom životu u kojemu nam je Bog, uz našu vlastitu slobodu, ponudio i izbor i način kako ga učiniti ‘mudrim, duhovnim, dobrim ili pak nešto suprotno na isto našu volju i našu slobodu’.

Fra Rozić naglasio je kako u svakome od nas postoji motiv i da obično ljudi koji pišu nisu zadovoljni s postojećim stanjem, fenomenima i cjelokupnom situacijom.

"Možda će vas drugi nazvati sanjarima. Djelomično je to točno. Sanjar jesam, ali glava mi nije u oblacima pa da ne vidim zemlju kojoj hodim, dapače, vidim i pravim korake na zemlji. Poznam stvarnost u kojoj živim i ta me stvarnost motivira da pišem", rekao je autor zbirke.

Književni opus fra Mladena Rozića, franjevca rodom iz Ljutoga Doca, trenutno na službi župnika u Bukovici, sastoji se od sedam poetskih zbirki koje broje više od 450 pjesama. Naslovi prethodnih knjiga su: „Put iz sna“, „Dodir neba“, „Cjelov života“, „Put Riječi“, „Na putu za Gdje“ kao i ovih najnovijih „Soneti ljubavi“ i„U svjetlu vječnosti“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.