Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo

26.01.2017.

08:24

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko muzejsko društvo, posljednjeg petka u siječnju, provodi manifestaciju Noć muzeja. Ove godine održava se pod motom Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Temom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

 

U Dubrovačkim muzejima, zbog obnove Kneževa dvora, programi se odvijaju tri lokacije - u tvrđavama sv. Ivan i Revelin, te u žitnici "Rupe". U Pomorskom muzeju organizirana je radionica izgradnje drvenog broda kroz koju će se djeca upoznati s tradicionalnim brodograditeljskim alatom, materijalima i načinom gradnje drvenog broda, a posjetitelje očekuje i zanimljivo predavanje Aide Cvjetković o Federiku Glaviću, najznačajnijoj osobi u suvremenoj povijesti Dubrovnika. U tvrđavi Revelin predavanje Maria Novaka s Instituta za antropologiju iz Zagreba i Domagoja Perkića, kustosa dubrovačkoga Arheološkog muzeja, pod nazivom „Mjesto života ili smrti? Brončanodobni ukop djeteta iz pećine Gudnja kroz forenzičku znanost." U žitnici „Rupe" program počinje predstavljanjem nove slikovnice Dubrovačkih muzeja u kojoj nas edukativne maskote Dubrovačkih muzeja Pavle i Đivo, vode kroz svoju novu pustolovinu u Etnografskom muzeju. Pavlu, Điva i njihove pomagače glumit će učenici 5., 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića. Najmlađi posjetitelji će moći sudjelovati i u radionici izrade nakita od štuka, inspiriranog motivima s naprstaka koju će voditi restauratorica Anamarija Bezek. Literarno - glazbena inscenacija „Uspavanke", uz reviju noćnih košulja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odigravat će se unutar prvog kata stalnog postava Etnografskog muzeja, a uz kustosicu Branku Hajdić, u programu će sudjelovati učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik i članice Društva „Baština" Dubrovnik. 

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, od 19 sati bit će održana tradicionalna DU ROCK PARADA, a koncert je povezan s aktualnom izložbom „Granice uma" Francisa Bacona, jednog od umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva. U 20 sati uz stručno vodstvo, posjetitelji mogu upoznati stalni postav - izboro djela iz bogatog fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik. Galerija Dulčić Masle Pulitika program Noći muzeja otvara predavanjem naziva „Kosta Strajnić, dubrovački likovni krug i slikari došljaci", a predavači su Rozana Vojvoda i Ivan Viđen. Prvi dio predavanja obrađuje djelovanje Koste Strajnića, teoretičara umjetnosti, slikara i konzervatora, njegov rad na zaštiti spomenika i dalekosežni utjecaj na formiranje dubrovačkog likovnog kruga. Drugi dio predavanja obrađuje djela i biografije slikara stranaca koji su u razdoblju oko Drugog svjetskog rata boravili u Dubrovniku i čija se djela čuvaju u fundusu Umjetničke galerije Dubrovnik. Od 19 sati u izvedbi udruge Sve ostalo je glazba, pripremljen je program „Glazbeni kolorit Mediterana" konceptualno vezan uz prostor u kojem se izvodi, a u Noći muzeja zvučnim će se koloritom predstaviti neka od značajnih imena iz svijeta glazbene umjetnosti. Tradicionalna ruska glazba u izvedbi Hrvatskog - ruskog društva „Umjetnost bez granica" slušat će se u Atelijeu Pulitika od 20 sati, a nastupit će Helena Tomašković na klaviru, Adrian Ivičević na cellu te Elvira Galioulline na violini. Ruska glazba povezana je upravo s u Atelijeu postavljenom izložbom naziva „Orenburg, čipkarska svjetska baština", nastalom u suradnji Umjetničke galerije Dubrovnik i Umjetničkog muzeja Orenburg koji se aktivno bavi izložbenom djelatnošću i promicanjem umjetnosti stepskih predilja.

Za ovogodišnju Noć Muzeja Arheološki muzej Narona pripremio je glazbeno putovanje kroz prošlost, od antike do naših dana, uz specijalizirana stručna vodstva, predstavljanje gastronomske ponude neretvanskog kraja i kušnju vina obiteljskih vinarija s poluotoka Pelješca . Program počinje izvedbom najstarijeg cjelovitog glazbenog zapisa, glasovitog "Seikilosova epitafa", u izvedbi učenika Glazbene škole Metković. Zapis je pronađen 1883. godine u gradu Tralisu pored Efeza, a smatra se da je nastao u 1. stoljeću nove ere. Zatim će duhovnu glazbenu baštinu kršćanstva predstaviti ženski sastav župe sv. Nikole, a na kraju glazbenog programa na rasporedu su klapske pjesme Dalmacije i doline Neretve. 

U 2017. godini Dom Marina Držića će nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića , kako bi se omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika. Program Noći muzeja počet će u 18 sati koncertom renesnasne glazbe Ansambla Plazarius, potom u 19 h otvorenjem izložbe „U traganju za renesansom - staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području". Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Od 19:30-22:00 sata posjetitelji će moći kušati delicije iz Držićevog doba, koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

I Prirodoslovni muzej Dubrovnik pridružuje se obilježavanju manifestacije Noć muzeja. Od 18 sati posjetitelji se mogu upoznati s Čudesnim svijetom noćnih leptira. Potom je kviz znanja i edukativno - kreativna radionica u kojoj će se djeca svih uzrasta moći kreativno izraziti, osmisliti i ukrasiti papirnata krila te se pretvoriti u šarene leptire. U 19 sati i 30 minuta na izložbi Lepidoptera posjetitelji će imati priliku vidjeti nove primjerke iz Zbirke kukaca Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i upoznati se s bogatom faunom dnevnih i noćnih leptira dubrovačkog područja. Program završava predavanjem o zanimljivim vrstama leptira koji žive na ovom području. 

U Noći muzeja u Konavlima, u organizaciji ustanove MUZEJI I GALERIJE KONAVALA - u kući Bukovac u Cavtatu je od 18 sati interaktivna izložbena crtica Vlaho Bukovac i glazba / glazbeni instrumenti kroz stalni postav i fotografije iz zbirke Kuće Bukovac, a potom Šarenozvučje, glazbeni događaj Tea Martinovića. U Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima od 18 i 30 maski i šuškalica za djecu, od 19.30 predavanje Krešimira Magdića o konavoskom glazbenom nasljeđu i ostavštini tete Nike Peškareve, a od 21 sat otvaranje izložbe „Kriv je, spalite ga!" autorice Maris Caput.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.