Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Gospe Čarskog polja, moli za nas!"

24.07.2020.

15:36

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

U Čari na otoku Korčuli svake se godine 25. srpnja slavi Gospa čarskog polja, čije je svetište iz 14. stoljeća jedno od najvećih u Hrvatskoj priznato i od Vatikana. Legenda kaže kako se Gospa ukazala pastirici iz obitelji Tasovac na spomendan Sv. Jakova 25. srpnja u obližnjoj Čavića luci.

Ona je trčala u Čaru obavijestiti sumještane koji su joj se narugali. U tom trenutku su zazvonila crkvena zvona, a ubrzo su u Čavića Luci pronašli kip Gospe kojega su premjestili u crkvu. Preko noći kip je misteriozno nestao, pronašli su ga među trnjem usred Čarskog polja gdje je potom 1329. godine izgrađena crkvica u čast Gospi.

Od davnina pobožni puk otoka Korčule 25. srpnja hodočasti u Čaru zbog svetišta Gospe Čarskog polja, koje je i veliki blagdan Korčulanima u inozemstvu. Mnogi iz Australije ili Kanade znaju doći u rodnu Čaru da bi svoj odmor i boravak mogli iskoristiti uz hodočašće i molitve svojoj zaštitnici Gospi Čarskog polja.

Uz euharistijsko slavlje, navečer svake godine Mjesni odbor organizira na mjesnom igralištu bogat kulturno – zabavni program, uz nastup mjesnog Viteškog udruženja „Kumpanija“, folklorna sekcija, glazba, klape, a gostuje i poneko poznato estradno ime. 

"Najveće slavlje u godini i Dan mjesta Čare, zbog pandemije virusa COVID-19 ove godine neće biti nikakvih kulturnih manifestacija", napominje Marin Laus, predsjednik MO Čara i Viteškog udruženja Kumpanija i dodaje program održavanja:

"Sutra će se služiti Sveta misa i blagoslov barki u Čavića luci sa početkom u 7 sati ujutro. Nakon toga u 10 sati bit će upriličena svečana procesija kroz Čarsko polje sa kipom Gospe i Sveta misa u Svetištu Gospe od Čarskog polja. Zbog novonastale situacije nama kao mještanima i svim našim hodočasnicima ostaje jedino da svoje molitve uputimo našoj zaštitnici Gospi od Čarskog polja da nam pomogne, da nas ohrabri i očuva od bolesti uzrokovane zbog virusa COVID-19. Posebice će u našim molitvama i mislima biti oni koji se bore sa ovom vrstom bolesti kao i svi liječnici i medicinske sestre i medicinsko osoblje kojima zahvaljujemo", poruka je Marina Lausa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.