Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Grad Dubrovnik predstavlja se na 58. Venecijanskom bijenaleu

26.04.2019.

15:44

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: - / -

Kao rezultat ugovora o bratimljenju Dubrovnika i Venecije iz 2012. godine, kojim se podupire kulturna suradnja gradova, Dubrovnik se prvi put predstavlja na Venecijanskom bijenaleu velikom izložbom "Mjesto isprekidanih odlazaka" od 9. svibnja do 24. studenog 2019. godine.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak, 26. travnja tim povodom održana je konferencija za medije povodom izložbe Mjesto isprekidanih odlazaka u Veneciji tijekom Venecijanskog bijenalea.

Međunarodno priznati umjetnici s dubrovačkom adresom Izvor Pende, Slaven Tolj i Marijana Pende predstavljaju se u prostoru Tesa 100 u Arsenalu, srcu Venecijanskog bijenalea, koji godišnje privuče više od 600 tisuća posjetitelja. Predstavljanje Dubrovnika ovom izložbom u Veneciji ima za cilj stvoriti kontinuitet u radu te nastaviti promovirati grad kao točku koja prepoznaje suvremeni umjetnički trenutak u svom okružju visokog stupnja civilizacije i poštovanja prema kulturnim i umjetničkim tekovinama.

Ova izložba, koja se u Veneciji otvara 9. svibnja u 17 sati, jedan je od najznačajnijih i najzahtjevnijih projekata u kulturnom kalendaru Dubrovnika, ali i Hrvatske u ovoj godini.

Ovom su prilikom projekt predstavili zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika, Jelka Tepšić, koja je pozdravila okupljene i predstavila projekt bratimljenja gradova i važnost tih projekata za Grad Dubrovnik, a predstavila je i projekt kulturne suradnje Dubrovnika i Venecije kao najvećeg međunarodnog projekta Grada Dubrovnika. O predstavljanju Umjetničke galerije Dubrovnik u Veneciji i važnosti predstavljanja muzeja na međunarodnoj sceni govorio je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Tonko Smokvina dok je kustosica izložbe, Jelena Tamindžija pojasnila sam koncept izložbe Mjesto isprekidanih odlazaka.

Umjetnici Izvor Pende, Marijana Pende i Slaven Tolj ukratko su predstavili svoje nove radove posebno rađene za ovu izložbu u Veneciji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.