Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

14:46 / 05.03.2021.

Autor: Radio Dubrovnik

Građa Dubrovačkih muzeja dio velike izložbe u dvorcu Schallaburg u Austriji

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Dubrovački muzeji posudili su sedam predmeta iz fundusa Pomorskog muzeja iz Zbirki podmorskih nalaza – novovjekovni brodolomi i brodskih instrumenata, koji će biti predstavljeni na izložbi „Sehnsucht Ferne – Aufbruch in neue Welten“ (Strast za putovanjem – odlazak u nove svjetove).

Izložba će biti otvorena 20. ožujka 2021. godine u dvorcu Schallaburg u Austriji.

Tim povodom, voditeljica Pomorskog muzeja, viša kustosica Ana Kaznačić Skurić i viša preparatorica za papir Dženita Mehičić borave u Austriji i sudjeluju u pripremi ove izložbe.

Posuđeni predmeti daju značajan doprinos priči o velikim avanturama nekadašnjih istraživača i putnika, jer je u povijesti uporaba magnetskoga kompasa, oktanta, brodskog kronometra i sličnih instrumenata olakšala i ubrzala istraživačka putovanja.

"Veseli nas što će djelić naše bogate pomorske baštine koja se čuva u fundusu Pomorskog muzeja biti predstavljena javnosti na izložbi u Schallaburgu", istaknula je voditeljica Pomorskog muzeja Ana Kaznačić Skurić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.