Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

13:24 / 29.06.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

Hrvatskim i talijanskim arijama započeo 12. festival "Tino Pattiera"

DSO/Vedran Levi

DSO/Vedran Levi

Foto: - / -

Koncertom u atriju Kneževa dvora u petak navečer započeo je 12. Međunarodni festival opernih arija "Tino Pattiera", koji organizira DSO. Koncertom je ravnao maestro Ivan Josip Skender, a kao solisti nastupili su sopranistica Nikolina Pinko, tenor Domagoj Dorotić i bariton Matija Meić.

Prvi koncert festivala nosio je naziv „Večer hrvatskih i talijanskih arija“, stoga su se na programu našle arije talijanskih skladatelja kao što su Verdi, Puccini, Bellini i Mascagni, a osobito oduševljenje kod publike izazvao je izbor iz hrvatskih opera, poput arija opere „Nikola Šubić Zrinjski“ Ivana pl. Zajca, kao i arije opera „Mila Gojsalića“ i „Ero s onoga svijeta“ Jakova Gotovca. Koncert je završio glazbenim dodatkom, izvedbom „U boj, u boj!“ iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“, a glazbenici su ispraćeni dugim i gromoglasnim pljeskom.

Sljedeći koncert festivala je u utorak, 2. srpnja kada slijedi recital “Secret Invitation”. Naziv ovog recitala prijevod je od “Heimliche Aufforderung” sto je originalni naslov jedne od Straussovih pjesama koje će se izvesti na ovom koncertu.

U prvom dijelu koncerta sopranistica Nikolina Pinko, violinistica Đana Kahriman, hornist Toni Kursar i pijanistica Stefani Grbić izvode djela Clare Schumann (uz 200. godišnjicu rođenja), F.B. Mendelssohna i J. Straussa, dok je drugi dio koncerta posvećen djelima hrvatskih skladatelja, odnosno skladateljica Jelene Pucić Sorkočević, Dore Pejačević, Frana Lhotke, Božidara Kunca i Ivana pl. Zajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.