Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Humanitarni koncert ukrajinskih glazbenica u Saloči od zrcala

22.07.2022.

16:38

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Humanitarni koncert ukrajinskih glazbenica u Saloči od zrcala

Humanitarni koncert ukrajinskih glazbenica u Saloči od zrcala

Foto: Dubrovačke knjižnice / -

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, ukrajinske glazbenice Iryna Voronkova (violinistica) i Oleksandra Pershyna (pijanistica) večeras u 20 sati u Saloči od zrcala održat će humanitarni koncert kao potporu Ukrajini i njezinim stanovnicima koji prolaze kroz teško razdoblje.

Na programu će se naći sonata Césara Francka i uvodna djela ukrajinskih kompozitora, Vasylija Barvinskog i Levka Revutskog. Sredstva prikupljena na koncertu poslat će se u Ukrajinu kao doprinos tekućim humanitarnim naporima potrebnim za ukrajinski narod u ovom trenutku.

24. veljače 2022. godine svijet je svjedočio prvom napadu Rusije na Ukrajinu nakon godina agresije u političkom sukobu koji je služio za oduzimanje suvereniteta i neovisnosti zemlje. Napad je izazvao najveću izbjegličku krizu u Europi od Drugog svjetskog rata, s više od 8,8 milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli iz zemlje, a trećina stanovništva je raseljena.

-Ukrajina je zemlja koja se uvijek borila za svoj identitet i ta borba često ima različite oblike. Stoga organiziramo ovaj koncert u znak podrške Ukrajini i njezinom narodu u ovim teškim trenucima. Nadamo se da ćete uživati u glazbi i imati Ukrajinu u svojim srcima i mislima.- izjavila je Voronkova.

Svaka donacija je dobrodošla.

Iryna Voronkova diplomirala je na Harkovskom nacionalnom sveučilištu umjetnosti s magisterijem iz violine 2015. godine. Voronkova je radila u Harkovskoj filharmoniji, Harkovskom omladinskom orkestru "Slobozhansky" i u Harkovskom nacionalnom opernom i baletnom kazalištu. Imala je brojne turneje po Europi i Aziji te je aktivno sudjelovala u raznim glazbenim projektima ukrajinske produkcije kao izvođač i aranžer.

Oleksandra Pershyna je nastavnica i korepetitor na Harkovskom nacionalnom sveučilištu za umjetnost kao i na cijenjenom Harkovskom državnom glazbenom liceju, specijaliziranoj školi za nadarenu djecu. Pershyna je dobitnica nagrada nekoliko međunarodnih solističkih i komornih natjecanja te je nastupala u Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Litvi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.