Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

IN MEMORIAM Miše Martinović (1926.-2021.)

02.08.2021.

08:25

Autor: Radio Dubrovnik

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Napustio nas je velikan hrvatskoga glumišta, dramski umjetnik Miše Martinović. Rođen prije gotovo jednog stoljeća, 1926. u Dubrovniku, čitav svoj izniman umjetnički opus posvetio je Gradu. Glumačka prisutnost od sedam desetljeća u hrvatskom kazališnom prostoru,

s bogatim opusom ostvarenih uloga u antologijskim produkcijama, igrajući Krležu, Ionesca, Strindberga, Molierèa, Shakespearea, Čehova, Goethea, Šehovića, Brešana i brojne druge, posebice na sceni Kazališta Marina Držića i u teatru Dubrovačkih ljetnih igara, svjedoči o umjetničkom tragu uvijek iznenađujućih novih prinosa kojima je Miše Martinović od svoje prve uloge u formativnim godinama Igara ostao vjeran Dubrovniku čak i u obiteljskom kazališnom krugu.

U njegovu sadržajnom glumačkom opusu koji je ostvario s vrsnim redateljima, poput Foteza, Habuneka, Gavelle, Spaića, Juvančića, Radića, Magellija i Kunčevića, posebno mjesto imali su Držić i Vojnović kojima se uvijek vraćao, upisujući svojim ulogama neke od amblematskih glumačkih kreacija. „Miše Martinović bio je neodvojiv od Dubrovnika i kao čovjek i kao glumac, njegov bi glumački portret trebalo naslikati kao u doba renesanse: u pozadini krajolik rodne Župe, u srednjem planu veduta Grada na kojoj se uvećani ističu fasada Kazališta Marina Držića i Orlandov stup s razvijenom zastavom Ljetnih igara, a u prednjem planu On uokviren portalom svog teatra“ – zapisao je davnih godina Božidar Violić.

„Sve što je stvorio, osim nekoliko značajnih radijskih i televizijskih izleta, stvorio je u dubrovačkom kazalištu, nije ga tjerala histrionska groznica za putovanjima i promjenama mjesta – za njega je Dubrovnik bio počelo i kraj svekolikog ljudskog univerzuma“, kazao je davno Dalibor Foretić.

Članom ansambla Kazališta Marina Držića postao je polovicom 20. stoljeća, a na Ljetnim igrama, na gotovo svim scenskim prostorima, iz nasljeđa šezdesetak ostvarenih uloga, publika i danas pamti njegove nezaboravne kreacije Držićevih likova: Bokčila i Dunda Maroja, Pasimahe i Dunda Nika, Dživa i Stanca te Kupida i Grižule. Festivalska publika pamti i njegova ostvarenja Vojnovićevih likova: Vuka, Luja Lasića, gospara Lukše kao i gospara Nika ali i Krležina Areteja, Euripidova Kreonta i Goldonijeva Frana kafetijera.  Godine 1990. dodijeljena mu je Nagrada »Vladimir Nazor« za životno djelo, a 2009. Grand Prix Orlando za osobit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Igara. 

„Gospar Miše je glumac za sva vremena!“ zapisao je Georgij Paro u prigodi polustoljetne umjetnikove obljetnice. I doista, Dubrovnik će s osobitim pijetetom pamtiti njegov prinos kulturnom identitetu Grada, a nemjerljiv, bogat i nagrađivan glumački opus Miše Martinovića, ostat će upisan u antologije hrvatskoga glumišta. Dubrovčani će ga pamtiti kao gospara i velikog umjetnika iz čije duše progovara Vojnović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.