Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

In Memoriam Pietro Cavaliere (1937.-2020.)

08.12.2020.

12:21

Autor: Radio Dubrovnik

Internet

Internet

Foto: - / -

Napustio nas je prof. Pietro Cavaliere, klarinetist i pedagog, koji je za sobom ostavio prepoznatljiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni i u glazbenoj kulturi Dubrovnika. Pietro Cavaliere rođen je 1937. godine.

U rodnom Dubrovniku 1955. završio je Ekonomski tehnikum, a 1959. srednju muzičku školu u klasi Vicka Padovana. Diplomirao 1964. na Muzičkoj akademiji u Beogradu kod profesora Brun Bruna.

Odgojio je brojne generacije kao profesor klarineta u Centru za muzički odgoj i obrazovanje »Luka Sorkočević«– danas Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, a od 1973. do 1987. bio je ravnatelj škole.

Uz predan i posvećeni pedagoški rad, profesor klarineta, solist i komorni glazbenik, svojim je bogatim i raznovrsnim repertoarom od klasičnih do suvremenih autora XX. st., izrađenom tehnikom i kultiviranošću interpretacije uspješno koncertirao u zemlji i na koncertnim podijima Europe i Sjeverne Amerike.

Kritičari su hvalili njegovu majstorsku tehniku, mekan i plemenit ton te izraziti smisao za tonsko i dinamičko nijansiranje. Posebno se istaknuo interpretacijama djela za klarinet hrvatskih autora, a p ublika pamti i njegove izvedbe djela autora koji su mu posvetili skladbe, poput Bjelinskog, Miletića i Papandopula. Nastupao je i kao solist s brojnim ansamblima među kojima su Collegium musicum Ragusinum i gudački kvartet Pro arte. Za svoju koncertnu djelatnost 1981. dobio je Nagradu Milka Trnina.

Pietro Cavaliere preminuo je u Zagrebu 7. prosinca.

U njegovu rodnom gradu prijatelji, kolege i brojne generacije glazbenika pamtit će njegovu umjetničku osobnost, bogat trag pedagoške i glazbene ostavštine i zvuk njegova klarineta kojem je posvetio svoj životni izbor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.