Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Instalacija "Mir" Katarine Alamat Kusijanović u atriju Umjetničke galerije

09.12.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

Vila Banac, danas Umjetnička galerija Dubrovnik

Vila Banac, danas Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: Radio Dubrovnik / -

U atriju Umjetničke galerije Dubrovnik bit će postavljena, u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala, instalacija Mir Katarine Alamat Kusijanović. Posjetitelji će umjetninu moći vidjeti od danas.

QR (Quick Response) kôd je matrični barkôd, dvodimenzionalni tip kôda koji se sastoji od crnih modula raspoređenih u kvadratni uzorak na bijeloj pozadini. Zbog brze čitljivosti i mogućnosti velike pohrane podataka postao je popularan i nailazimo na njih posvuda. Skeniranjem korisnik dolazi do raznih informacija te se danas proizvode mobilni telefoni koji u sebi imaju aplikaciju za iščitavanje. Autorica ga slika|izrađuje u crvenoj boji kao krinku za poruku koja je napisana na hrvatskom i engleskom jeziku:

Mirni blagdani i godina nova. | A peaceful holiday and new year.

Ona kôd uvlači i postavlja unutar prozirnog pleksiglasa kao trajnu vrijednost. Štiti ga i zaklanja da bi time naglasila njegovu suštinsku bitnost. Riječ je o tome da vanjština profinjeno skriva nutrinu. Misao se upućuje i rastvara svijetu posredstvom tehnologije. Rad se uspostavlja kao sustav komunikacije koja je šifrirana. Simplificirani zapis je istinska pacifistička želja. Svima je isto upućena. Time se potvrđuje da u svako ljudskom biću egzistira univerzalni mir. Crveno označava osnovni simbol životne snage, središnju vatru čovjeka i zemlje. Utjelovljuje slobodu i pobjedu Erosa. Platon u Gozbi daje Erosu prije svega značenje _ čiste, duhovne i netjelesne ljubavi. Boja označava najdublju povezanost s principima života, za mnoge narode je prva. U radu se, osim navedenog, njome simbolizira život i iskrenost.

BIOGRAFIJA

Katarina Alamat Kusijanović rođena je 1965. u Dubrovniku. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu 1989. na Odsjeku konzervacije i restauracije štafelajnog slikarstva, a potom i na Likovnoj akademiji u Splitu 2004. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1992. godine. Od 1993. do 2019. godine radi kao konzervator-restaurator savjetnik u Hrvatskom restauratorskom zavodu, od 2008. do 2013. kao voditeljica Restauratorskog odjela Dubrovnik. Kao djelatnica Hrvatskog restauratorskog zavoda održala je niz predavanja na stručnim i znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavila je dva znanstvena i više stručnih radova. Autorica je izložbene instalacije Skriveni trečento (pred Kneževim dvorom, Dubrovnik, 2018.) i izložbe Oltarna slika Jacopa Tintoretta iz korčulanske katedrale (Knežev dvor, Dubrovnik, 2008.). Od 2008. radi kao dizajnerica u Adriatic Luxury Hotels grupaciji. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.