Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Dvije pretpovijesne riznice Portugala"

02.10.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Arheološki muzej Narona

Arheološki muzej Narona

Foto: - / -

Arheološki muzej Narona u Vidu ugostit će danas u 12 sati izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu "Dvije pretpovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho". Riječ je o dva važna svjetska nalazišta.

To su ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho, u blizini grada Leirie te gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Prošlo je nešto više od dvadeset godina otkada je u blizini grada Leirie otkriven kostur četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29 000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuje anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Vijest je ubrzo odjeknula u javnosti, a sam Dječak postao je nacionalni simbol.

Dolina rijeke Côe jedno je od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Duž toka rijeke, na stijenama obronaka koje je okružuju nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Cijelo područje već se dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i preporuke Stožera civilne zaštite, otvorenje izložbe bit će ”zatvoreno” za javnost.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena od petka 2. listopada do ponedjeljka 2. studenog u radno vrijeme Muzeja. Mole se posjetitelji da se pri dolasku pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.