Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba grafika Mislava Hollosa "Grad kao teatar" u Luži

02.08.2022.

11:12

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložba grafika Mislava Hollosa "Grad kao teatar"

Izložba grafika Mislava Hollosa "Grad kao teatar"

Foto: Mislav Hollos / -

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos u 21 sat u prostoru Luže otvorit će vrata svoje treće samostalne izložbe u Dubrovniku pod nazivom "Grad kao teatar".

Ova retrospektivna izložba predstavlja izbor od 40-ak grafika, ponajviše bakropisa i crteža nastalih u razdoblju od njegovog prvog dolaska u Dubrovnik 1998. do 2008. godine.

Naime, već na prvi pogled Hollosa je naš grad očarao svojom ljepotom i arhitektonskim skladom kojeg je potom krenuo prenositi na bakar i papir.

"Grad kao teatar! To mi je bila ideja, sinula u trenu kad sam ga ugledao: scenografija mu je arhitektura, a Stradun pozornica. Pratio sam mu bilo, od jutarnjih svitanja, čak još i ranije, kada još svanulo nije ali neka vrijedna čeljad eto gura kakva kolica, e da bi ostali, pa i ja, toga dana mogli jesti i piti. Trenutke koje sam tada tražio povoljno mjesto za kontemplacije i meditacije, i pokoji susret nadahnuti. Grad me pomalo uvlačio sve dublje u svoja njedra, a bakrene su pločice spremno primile na sebe moje impresije grada kao kazališta tu sam našao", zapisao je autor prisjećajući se dojmova svog prvog susreta s Dubrovnikom.

Multimedijalni umjetnik Mislav Hollos, inače rođeni Zagrepčanin, još za studija povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stručno se usavršavao u Sloveniji i Bugarskoj na Odsjeku za grafiku Akademije Likovnih umjetnosti u Velikom Trnovu prilikom gostovanja na pleneru 2001., a zatim na Odsjeku za grafiku Akademije za likovno umetnost in oblikovanje kod mentora Junoša Miklavca 2002. Publici se do sada predstavio zajedničkim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, zapaženim i nagrađivanim performansima ('Sprovod kulture' i 'La Primavera') i koncertima autorske glazbe.

Izložba "Grad kao teatar" Mislava Hollosa ostaje otvorena do 1. rujna. Nakon otvorenja posjetitelji su pozvani na prigodan tratamenat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.