Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Janjinski život s Bjelovučićima" izazvala zanimanje Pelješčana

21.08.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Izložba "Janjinski život s Bjelovučićima", koju su pod pokroviteljstvom općine Janjina u Zadružnom domu u Janjini priredili akademski kipar Mate Turić-Mata Croata iz Vrbovca i likovni umjetnik, a inače farmaceut Stanislav Lukić iz Slovenije, privukla je veliko zanimanje javnosti u pelješkom kraju.

Ne samo što je ovoga ljeta to jedini kulturni događaj u janjinskoj općini, nego i zbog toga što je posvećena uspomeni na tu najpoznatiju brodovlasničku obitelj u Janjini, koja je u naponu snage raspolagala s flotom od 40 jedrenjaka.

Brodarska tvrtka "Braća Bjelovučići" ostavila je duboki trag u životu tog dijela Pelješca i najzaslužnija je za tadašnji napredak Janjine. Poznata je i po tome što je jedina na Pelješcu u doba Austrougarske vladavine na najvišem jarbolu svojih jedrenjaka vijala hrvatsku trobojnicu.

Na izložbi su, uz kamene skulpture jedrenjaka Mate Turića, izložene slike jedrenjaka obitelji Bjelovučić, njihovi portreti, grb i stare fotografije Janjine i drugih mjesta, kao i njihovog ljetnikovca u uvali Sutvid.

Pomorskoj tradiciji obitelji Bjelovučić u prilogu objavljenom u Zborniku dubrovačkog pomorstva 1952. poseban prilog objavio je istaknuti izdanak obitelji, povjesničar, književnik i političar Nikola Zvonimir Bjelovučić. On je i prvi koji je u svojoj knjizi "Povijest poluotoka Rata" cjelovito opisao povijest Pelješca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.