Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Komode kroz stoljeća" produljena do 2. lipnja

04.04.2019.

11:44

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izložba Dubrovačkih muzeja "Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku", postavljena u prosincu prošle godine u Kneževu dvoru, produljena je do 2. lipnja 2019. godine.

Autorica izložbe je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, dok likovni postav potpisuje studio Rašić+Vrabec.

Izložba predočava 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i nekoliko primjeraka iz vanjskih zbirki, pokazujući tipološko-morfološki i stilsko umjetnički razvoj ovog i danas 'aktivnog' i modernog tipa namještaja. Nastale su u razdoblju od 17. do kraja 19. stoljeća, a brojčano su najzastupljeniji primjerci iz 18. stoljeća, koje je ostvarilo najveći uzlet u dekorativnom, konstrukcijskom i funkcionalnom razvoju komode i od nje stvorilo najreprezentativniji namještaj stoljeća.

Komode su izložene u kronološkom slijedu od svojih početaka u ranom baroku do razdoblja historicizma. Pojavljuju se kao pojedinačna djela primijenjene umjetnosti te kompleksni i zahtjevni proizvodi umjetničkog obrta, pokazujući raznovrsne ukrasne tehnike na drvu kao i oblikovna rješenja. Upoznaju nas sa stolarskim znanjima, ali i umjetničkim vještinama ondašnjih ebanista, koji su u najvećem broju slučajeva bili anonimni izvođači, a rjeđe autori koji su potpisivali svoje radove.

Izložbom se ujedno predstavlja javnosti dragocjena cjelina u okviru Zbirke namještaja Kulturno-povijesnog muzeja, većim dijelom nedostupna javnosti.

Dubrovački muzeji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.