Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Konavoski kaleidoskop" u Zavičajnom muzeju Konavala

06.12.2022.

07:40

Autor: Radio Dubrovnik

Radionica konavoskog veza

Radionica konavoskog veza

Foto: Muzeji i galerije Konavala / -

Čilipski Sveti Nikola veliki je dan za Čilipljane, a ove godine i za sve konavoske vezilje. U 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala otvara se izložba "Konavoski kaleidoskop".

Izložbom se predstavljaju kompozicije konavoskoga veza, rađene od 2015. do 2022. godine u Konavlima u sklopu radionice konavoskoga veza s ciljem održanja umijeća njegove izrade.

Naime, konavoski vez jedina je vezena utkanica koja je na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske. To mjesto zaslužila je svojom zadanom strukturom vezenih elemenata i ujednačenim korpusom uzoraka.

Uz to, tehnička obilježja konavoskoga veza ujednačena su sa zavičajnom običajnom funkcijom predmeta, tako da je konavoski vez jedan od rijetkih u kojemu je do 21. stoljeća održana vizualna komunikacija. Međutim, danas se vez ne veze za ruho već iz ljubavi i želje za održanjem. Od 2015. godine Konavle su sa zaštitom veza preplavljene novim, kvalitetnim radovima koje po svim svojim elementima održavaju umijeće i govore o suvremenom odnosu prema baštinskom u Konavlima.

Izložbom "Konavoski kaleidoskop" Konavle postaju primjer dodane vrijednosti koja se razvila zaštitom umijeća i suvremenim odnosom prema očuvanju tradicije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.