Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba Muzeja Domovinskog rata "Dani ponosa - herojska obrana Grda 1991."

03.12.2021.

09:10

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspješne herojske obrane Grada 1991. godine, Muzej Domovinskog rata priredio je izložbu „Dani ponosa – Herojska obrana Grada 1991.“, kojom je obrađeno najteže razdoblje od početka općeg agresorskog napada 1. listopada do 6. prosinca 1991. godine.

Otvorenje izložbe je u 16 sati u tvrđavi Imperijal.

Zahvaljujući Žičari Dubrovnik omogućen je besplatan prijevoz na Srđ od 14:30 svim posjetiteljima koji dolaze na otvorenje izložbe. Žičara prometuje do 17 sati.

Izložbu čine tri zasebne tematske cjeline:

•             Početak općeg vojnog napada na dubrovačko područje (listopad 1991.)

•             Najteži dani herojske obrane Grada (studeni 1991.)

•             Dan za sve dane – 6. prosinac 1991.

U prvoj tematskoj cjelini prezentiran je tijek ratnih operacija i događanja na području tadašnje Općine Dubrovnik u početnoj fazi općeg vojnog napada u listopadu 1991. Obilježili su je rušilački napadi neusporedivo nadmoćnijih agresorskih snaga, ali i herojski otpor malobrojnih dubrovačkih branitelja. O tome svjedoči činjenica da je umjesto planiranog brzog zauzimanja juga Hrvatske, trpeći neočekivane teške poraze i gubitke, neprijatelj tek koncem listopada, nakon što je okupirao Konavle i Župu dubrovačku, došao na same prilaze Gradu.

U drugoj tematskoj cjelini obrađeni su najžešći i najrazorniji napadi na uže gradsko područje tijekom studenoga 1991., praćeni velikim ljudskim žrtvama, ali i stalnim nastojanjem agresora da prisili branitelje na predaju i tako zauzme Grad.

U trećoj tematskoj cjelini prati se tijek događanja za vrijeme i neposredno nakon zločinačkog napada na Grad 6. prosinca 1991., kada je herojstvom i žrtvom svojih branitelja agresoru nanesen odlučujući vojni i politički poraz. Iako je tog dana pretrpio, u povijesti nezapamćeno, vandalsko razaranje povijesne jezgre uspio je sačuvati svoju najveću dragocjenost – Slobodu i navijestiti konačnu pobjedu.

Temeljni cilj ovogodišnje izložbe je iznova upoznati širu javnost s bogatstvom novo prikupljene i obrađene muzejske građe i dokumentacije koja nam je omogućila utvrđivanje brojnih važnih do sada nepoznatih povijesnih činjenica.

Predstavljeni su i dokumenti civilne i vojne provenijencije, a posebno cjelovito obrađena građa Kriznog štaba, izvorni ratni dnevnici Centra za obavješćivanje i Zapovjedništva obrane općine Dubrovnik, kao i izvorne fotografije iz muzejske zbirke. Izloženi su i opsežni izvodi iz dnevnih izviješća Radio Dubrovnika i dubrovačkog studija HRT-a, kao i članci iz ratnih izdanja Dubrovačkog vjesnika, Slobodne Dalmacije, te crnogorske Pobjede i njenih posebno tiskanih izdanja „Rat za mir“.

Jedna od posebnosti ove izložbe je da su pojedinačne tematske cjeline zasebno prezentirane kronološkim slijedom, sukladno sadržaju koji obrađuju, a potom izložene u homogenom postavu „Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.“.

Sve tematske cjeline izložbe dostupne su virtualno na muzejskoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama kao i stvarno u tvrđavi Imperijal na Srđu, simbolu obrane Grada.

Projekt Muzeja „Dani ponosa“ ostvarili su tijekom 2021. djelatnici Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik dok koncepciju i autorstvo izložbe potpisuje Varina Jurica Turk. Za vizualni identitet i likovni postav izložbe zaslužni su Mišo Đuraš, viši kustos, Voditelj zbirke fotografija i Varina Jurica Turk.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.