Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba o dubrovačkom opusu arhitekte Nikole Dobrovića

24.02.2016.

17:39

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zagrebu je u Oris kući arhitekture otvorena izložba „Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhiteture“. Grand Hotel na Lopudu, Vila Adonis i Vila Vesna neki su od projekata predstavljenih na ovoj izložbi

Izložba o dubrovačkom opusu  Nikole Dobrovića, jednog od najvažnijih predstavnika moderne arhitekture, proizašla je iz knjige autora Krunoslava Ivanišina, Wolfganga Thalera i Liljane Blagojević objavljene u Berlinu, koja   istražuje Dobrovićevo djelovanje u Dubrovniku i  njegov  utjecaj na arhitekturu Drugog svjetskog  rata. U tom razdoblju Dobrović je projektirao obiteljske kuće, javne zgrade i tzv. parkovna uređenja. Grand Hotel na Lopudu, Vila Adonis i Vila Vesna samo su neki od projekata koji su predstavljeni na ovoj izložbi, a predstavljaju najveće dosege dubrovačke moderne arhitekture prve polovice 20. stoljeća. Originalni nacrti, dokumentacija i brojne fotografije bečkog fotografa Wolfganga Thalera donose detaljan uvid u arhitektonsko stvaralaštvo slavnog Nikole Dobrovića.Izložba će biti otvorena do 6. ožujka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.