Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba o Stjepanu Gradiću u Kneževu dvoru

09.07.2013.

22:57

Autor: Jelena Obradović Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kneževu dvoru otvorena je večeras izložba posvećena Stjepanu Gradiću, koja svojom kulturno-povijesnom vrijednošću predstavlja središnji projekt Dubrovačkih muzeja u 2013.

„Ove godine slavimo 400. obljetnicu rođenja velikog Dubrovčanina Stjepana Gradića, kojemu je dosad posvećivana nedovoljna pozornost s obzirom na njegov stvarni značaj“, naglasila je ravnateljica Pavica Vilač, ističući iznimno zadovoljstvo što će Dubrovački muzeji izložbom i katalogom ipak podići razinu svijesti o ovom velikanu. „Zanimljivo je da je Gradić bio pobornik europskog jedinstva unatoč svim razlikama među pojedinim državama, što dodatno daje značaj ovoj izložbi koju su Dubrovački muzeji i posvetili ulasku Hrvatske u Europsku uniju.“ – kazala je Vilač. O Gradićevom životnom putu i stvaralaštvu, Dubrovačkoj Republici u 17. stoljeću, urbanističkoj preobrazbi Grada nakon velikog potresa 1667. godine i umjetničkoj opremi nove katedrale, u prigodi otvaranja govorili su pater Stjepan Krasić i don Stanko Lasić, dok su posjetitelje pozdravili, u ime pokrovitelja predsjednika Hrvatskog sabora Tatjana Šimac Bonačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.