Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba Olene Sokolovske "Iz dubine srca" u palači Sponza

20.05.2022.

07:20

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Dubrovačka karaka plovi u luku", Olena Sokolovska

"Dubrovačka karaka plovi u luku", Olena Sokolovska

Foto: Olena Sokolovska / -

Samostalna izložba ukrajinsko – hrvatske suvremene umjetnice Olene Sokolovske bit će otvorena u Palači Sponza u 20 sati.

Olena Sokolovska izložbom „Iz dubine srca“ predstavlja se djelima nastalim u razdoblju od 2018. do 2022. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 30-ak slika rađenim tehnikom ulja na platnu. Središnji motivi slikarstva Olene Sokolovske su krajolici njezinog rodnog kraja kao i krajolici grada Dubrovnika, Mediterana, more, dubrovački brodovi te ciklusi slika alkarskih konja iz Alkarske ergele.

Crpeći nadahnuće iz vlastite, sasvim osobne arkadije koju čini sve ono što je slikaričinom duhovnom biću blisko – njezin rodni zavičaj u kojem je odrasla, dragi ljudi kao i njezina ljubav prema mediteranskom jugu, moru, morskom pejzažu i gradu Dubrovniku s kojim je pronašla unutarnju intimističku vezu te naposljetku njezina ljubav prema konjima, njihovom povezanošću s ljudima i simboličnim identitetom koji povezuje njih s našim životima, Olena Sokolovska donosi nam skladne kompozicije figurativnog slikarstva koje posjeduju energiju “maneovske” realističke impresije.

Varijantom poetskog realizma s prevladavajućom lirskom konotacijom umjetnica interpretira karakteristična stanja i situacije juga i Mediterana upisane u scene emotivne bliskosti. Pogledi na zidine uz morsku obalu koja su izložena udarima juga ili bure, kao i odabrani pejzažni fragmenti poprimaju dinamiku kolorističkog zanosa, svježinu i slobodu obrisa koje umjetnica statično u realitetu pretvara u kovitlac i udare gotovo pokrenute morske mase.

More, bura, dubrovačka karaka, galopi alkarskih konja po mističnim predjelima susreti su različitih svjetova i pojedinačne priče; svojevrsna ogledala slikaričinih životnih fascinacija, vizija, želja i društvenih utopija kojima svjedočimo otkrivajući istovremeno osobne pustolovine, nemire i smiraje. Bitna odrednica Oleninih radova jest ustrajnost u motivima, dosljednost u tehnici i, u cjelini, unošenje obilja svjetlosti u svako djelo. Motivi dakako nose svoju ljepotu, no punu slikovitost dobivaju u integraciji s kolorističkom tvarnošću i samim pojmom kromatskih mijena.

U sintezi intimističke istkanosti i blage ekspresionističke gestualnosti Olenini prizori odražavaju dodir konstante izgleda i bljesak trenutka, u događanju povezivanja snage iskonske ljepote i vitaliteta svjetla u boji.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti, Andrea Batinić Ivanković, a izložba ostaje otvorena do 27. svibnja 2022. godine.

Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano - Frankivsku u Ukrajini. U Ukrajini je završila državni koledž dekorativne i primijenjene umjetnosti im. Ivana Trusha, u gradu Lavovu. U Ukrajini završava studij na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, te specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano - Frankivsku. Predavala je slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti u Kosivu te je bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Hrvatskoj, u Zagrebu gdje ima svoj atelje i vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Voditeljica je prve online radionice HSK-a (Hrvatski Sabor Kulture) te niza ciklusa online likovnih radionica. Educirala je likovne stvaratelje iz raznih krajeva Hrvatske, a 40-ak njezinih polaznika usavršavalo je svoja slikarska umijeća u tehnici akvarela i ulja na platnu. Članica je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.