Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba Teofila Okiljevića "Skulpture i crteži inspirirani vremenom i prostorom"

14.09.2022.

07:33

Autor: Radio Dubrovnik

Izložba Teofila Okiljevića "Skulpture i crteži inspirirani vremenom i prostorom"

Izložba Teofila Okiljevića "Skulpture i crteži inspirirani vremenom i prostorom"

Foto: Teofil Okiljević / -

U Art radionicu Lazareti ( lađa x) u 20 sati bit će otvorena izložba Teofila Okiljevića "Skupture i crteži inspirirani vremenom i prostorom".

"(...)Spoj metala i drveta, kao i spoj kamena i metala, spoj je neživog i živog koji najbolje oslikava svakodnevnu borbu koja se odvija u čovjeku i oko njega. U ovoj kombinaciji umjetnik istražuje specifičnu dinamiku odnosa među elementima, suprotstavljajući materijale različitih svojstava. Ovi materijali imaju magična svojstva u slovenskoj mitologiji. Dakle, stablo simbolizira povezanost s precima, inspirira nas, razvija svijest i duhovnost. Kamen simbolizira podršku, otpor i postojanost. Metal, simbol snage koji ima sposobnost transformacije u drugi oblik bez oštećenja. Svi ti elementi spojeni u jednu skladnu cjelinu inspiracija su promatraču. Pri uklapanju jednog materijala u drugi umjetnik se ne bavi poliranjem i težnjom za idealnim spojevima. Spojeve ostavlja grube, na prvi pogled nedovršene, jer ti elementi u prirodi nikada ne mogu biti jedan s drugim, već im je potrebna individualnost. Pri obradi drva umjetnik vodi računa o harmoniji koju je priroda dala tom komadu drveta, ne narušava ga, već ide s njim. (...)"

Iz teksta Jelene Bošković, mr., teoretičarke i povjesničarke umjetnosti

Teofil Okiljević rođen je 1995. u Trebinju. Završio je srednju umjetničku školu „Petar Lubarda“ na Cetinju. Magistarski studij završio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, na odsjeku za kiparstvo u klasi redovnog prof. mr.sc. Željke Momirov2021.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Imao je više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao je na brojnim projektima. Član je ULUPUDS-a od 2022. godine.

Izložba se može posjetiti do 30. rujna, radnim danom od 12 do 19 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.