Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložba "Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950."

21.08.2020.

16:39

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izložba Dubrovačkih muzeja „Turnir nacija: IX. šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950.“ autora Tonka Marunčića otvorena je u četvrtak 20. kolovoza u Kneževu dvoru. Predstavljeni su predmeti s devete šahovske olimpijade, koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. godine održana u Umjetničkoj galeriji.

Riječ je o prigodnim šahovskim markama, omotnicama, razglednicama, pismima, fotografijama, značkama, knjigama i časopisima. Predstavljeni su i posebno rijetki predmeti - originalne drvene šahovske figure „Dubrovnik“ koje su specijalno izrađene za dubrovačku olimpijadu.

Skice šahovskih figura nacrtao je poznati umjetnik Andrija Maurović, a izrađene su u radionici majstora Vjekoslava Jakopovića u Zagrebu. Replike tih figura i ploče za igru izrađene su poslije u drvenoj i plastičnoj verziji. Plastična replika figura s pripadajućim šahovskim satom u kovčežiću nosila je natpis »IX ŠAHOVSKA OLIMPIJADA DUBROVNIK 1950«. Te plastične figure postale su standardna »oprema« na svim važnijim turnirima u svijetu. Dubrovačka je šahovska garnitura također bila omiljena Robertu Fischeru, jednomu od najboljih šahista u povijesti ove igre.

Stručni suradnik na izložbi prof.dr.sc. Zdenko Krištafor posuditelj je većine izloženih predmeta, a uz njega svakako treba istaknuti Hrvatski šahovski savez, Steva Kovačića i Eduarda Šuljka čiji su predmeti također pridonijeli realizaciji ove izložbe, kao i video zapisi Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatske radiotelevizije.

Na dubrovačkoj olimpijadi natjecalo se šesnaest reprezentacija iz cijelog svijeta, a prvo mjesto osvojila je ekipa FNR Jugoslavije. Oni koji nisu mogli uživo pratiti kraljevsku igru, partije su gledali na velikim šahovskim pločama postavljenima ispred Kneževa dvora. Kao domaćin IX. šahovske olimpijade, Dubrovnik je postao prvi hrvatski olimpijski grad i time zauzeo posebno mjesto na svjetskoj šahovskoj karti.

Likovni postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a za posjetitelje ostaje otvorena do 15. studenoga 2020.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.