Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Izložbom u Sponzi počela manifestacija “Kršćansko lice kulture”

17.03.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložbom u Sponzi počela manifestacija “Kršćansko lice kulture”

Izložbom u Sponzi počela manifestacija “Kršćansko lice kulture”

Foto: Dubrovačka biskupija / -

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“, koja se 2022. godine održava po treći put u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, započela je u srijedu, 16. ožujka, u Palači Sponza u Dubrovniku otvaranjem izložbe „Dubrovnik u stihu i fotografiji II.“ autora Mara i Borisa Jovića.

Uime Dubrovačke biskupije okupljene je pozdravila Ana Marčinko te istaknula kako je ova izložba nastavak, odnosno drugi dio izložbe postavljene prije četiri godine, na proljeće 2018. u predvorju dvorane Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare. Kao i tada, ovaj je bratski kreativni dvojac ostvario suradnju: i to Maro stihom, a Boris fotografijom.

Njih dvojica ovim malim vizualno-misaonim razglednicama našega Grada i njegovim toliko puta viđenim vizurama daju svoj, novi pogled. Izložba će ostati otvorena do 4. travnja. Zahvalila je vokalnom triju Lirio, kojeg čine Josipa Martinović, Helena Džakula i Josip Hađinac, što su otvaranje uljepšali svojom pjesmom te upravi i osoblju Državnog arhiva u Dubrovniku na izvrsnoj suradnji.

Manifestacija „Kršćansko lice kulture“ ove godine kroz nešto dulje od tri korizmena tjedna donosi desetak raznovrsnih kulturnih događaja u Dubrovniku. Tematski se dotiče aktualnih Godine Feste sv. Vlaha i Sinodalnog hoda u Katoličkoj Crkvi, potom vječne ljepote kulturnog nasljeđa Dubrovnika, nastavlja vjerničku sabranu pobožnost hoda za Kristovim križem padinama Srđa te i dalje njeguje kulturnu suradnju sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom.

Manifestacija prvi put donosi jedan cjelodnevni stručni skup. Tu su zatim dva predavanja, jedno predstavljanje knjige, dva koncerta, jedna izložba, tradicionalni obilazak crkvenih muzeja i crkvica te pobožnost na Srđu.

Sljedeći događaj je večeras u 19.30 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. (bivši samostan sv. Klare). Mo. Josip degl’Ivellio održat će predavanje „Glazba u liturgiji na čast sv. Vlaha“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.