Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

''Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana'' u Dubrovniku

14.07.2016.

00:10

Autor: Adriana Tomašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dubrovački muzeji i Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Muzejom Mimara i Institutom Yunus Emre u petak, 15. srpnja otvaraju izložbu ''Iznik – osmanska keramika iz dubine Jadrana'' u žitnici ''Rupe'' s početkom u 20 i 30 sati.

Izložba donosi vrijedan arheološki materijal s venecijanskog trgovačkog broda koji je krajem 16. stoljeća potonuo u pličini Sveti Pavao kod otoka Mljeta. Od 2007. godine do danas Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskoga restauratorskog zavoda na ovom lokalitetu provodi podvodna arheološka istraživanja pod financijskim okriljem Ministarstva kulture. 2010. godine hrvatskim se arheolozima pridružio i tim podvodnih arheologa sa Sveučilišta Ca' Foscari iz Venecije koji sudjeluje u istraživanjima do 2012. godine. Na izložbi će biti prezentirani rezultati šest kampanja podvodnih arheoloških istraživanja ovog brodoloma. Trgovački teret broda činila je skupa i raritetna iznička keramika, a nađena je i talijanska keramika, stakleno i metalno posuđe, novac, brodska oprema i brončani topovi koji ilustriraju život na tom trgovačkom brodu. Predmeti pronađeni u zatvorenoj arheološkoj cjelini poput brodoloma u pličini Sveti Pavao imaju izuzetnu vrijednost u kronološkom određenju proizvodnje keramike grada Iznika, ilustriraju gospodarske prilike tog vremena i jedinstveni su primjeri trgovine između Istoka i Zapada u drugoj polovici 16. stoljeća. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2016. godine, a izložbu će pratiti dvojezični katalog kao i suvenir inspiriran izničkom keramikom.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.