Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jasen Boko putevima Che Guevare obišao Latinsku Ameriku

25.09.2019.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Dubrovačke knjižnice započele su jesenski ciklus "Putositnica utorkom" putopisnim predavanjem i predstavljanjem knjige Jasena Boka "Latinskom Amerikom uzvodno – za Che Guevarom od Patagonije do Kube" koje se održalo u utorak u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Knjiga koja prati Ernesta Che Guevaru, bavi se politikom, biografijom, ali i putovanjima i opisima svih zemalja i ključnih mjesta u biografiji legendarnog revolucionara. Diplomirani profesor književnosti i dramaturg, Jasen Boko, zaputio se na četveromjesečno putovanje Južnom Amerikom, krenuvši iz Cheove rodne Argentine i promijenivši više od dvjesto prijevoznih sredstava, Boko je proputovao 50.000 kilometara i zašao u samo srce Južne Amerike.

Guevara je volio putovati, tako je na višemjesečnom putovanju motorom po Južnoj Americi boravio u društvu siromašnih radnika i Indijanaca čija je potlačenost Guevaru uznemirivala. Stvari koje je vidio na putovanju dodatno su potpirivale njegovu mržnju prema SAD-u koje su se radi svojih gospodarskih interesa uplitali u politiku latinoameričkih zemalja. Za vrijeme boravka u Gvatemali, svjedočio je tamošnjoj revoluciji koja ga navela da se prikloni komunistima.

Tragom Che Guevare, Boko se družio s domaćim stanovništvom te u razgovoru s njima otkrio koliko su korupcija i kriminal danas rašireni i kako se teško živi, ali vjera i borba su zato vječne. Intervencije SAD-a koje guraju svoje interese dovode do čestih vojnih udara i diktature u ovim zemljama, što pak tamošnjim stanovnicima ne ubija nadu pa oni glasno prosvjeduju protiv društvene nepravde, lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa.

Južna i Srednja Amerika, kao prostori velikih kontrasta u kojima još uvijek živi san o revoluciji koja se bori za ravnopravnost i promjenu svijeta u kojem će svi imati jednake prilike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.