Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Javni razgovor o Dubrovačkim ljetnim igrama

20.01.2015.

11:06

Autor: Nila Miličić Vukosavić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Od nas se ne može očekivati da radimo grandiozne spektakle, od nas se očekuje umjetnost koju prima i dubrovačka publika i gosti Dubrovnika, prestave koje bi nakon Igara, mogle gostovati i na drugim pozornicama Hrvatske i Europe. Put Dubrovačkih ljetnih igara je često sklizak, to je put između turizma i umjetnosti, a uvijek je sve iznova pitanje tumačenja i kreacije" - zaključno je na sinoćnjem javnom razgovoru o sadašnjem trenutku i budućnosti najstarije i najuglednije hrvatske kulturne manifestacije, poručila pomoćnica intendatna za dramski program Igara, Mani Gotovac.

 Razgovor je otvorio podužu raspravu sudionika o pitanjima, poput onih: Što vama znače Igre, kakvu publiku one danas imaju, što su Dubrovačke ljetne igre značile u vrijeme svog osnutka prije 65 godina, a što znače danas, što želimo slušati i gledati na Igrama 2015. i mnoga druga a ključni cilj bio je traženje odgovora koji mogu pridonijeti razvoju Igara u budućnosti. U diskusiji su, uz intendanta Igara Mladena Tarbuka i pomoćnicu za dramu Mani Gotovac koja je i moderirala javnu tribinu, sudjelovali i dekan Akademije za dramsku umjetnost Sveučilišta u Zagrebu Borna Baletić, kazališni kritičar Jovica Popović, skladatelj Đelo Jusić, nekadašnji ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Tomo Vlahutin, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat, te brojni drugi građani, ali i učenice Gimnazije Dubrovnik. Veliki pisci pisali su djela koja su aktualna i danas, stoga mi na novi način moramo čitati baštinu upravo da bismo ih oživjeli, a time na Igre privukli i mladu publiku, i to je put kojim ćemo krenuti, istaknula je Mani Gotovac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.