Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Jesenji glazbeni moskar" nastavlja se s Marijom Grazio i DSO-om

08.10.2021.

08:27

Autor: Radio Dubrovnik

DSO

DSO

Foto: - / -

Jesenji glazbeni moskar započeo je odličnim koncertom DSO Pops ansambla pod palicom maestra Marca Tarduea i violinisticu Mirabai Weismehl Rosenfeld. S nadom u bolje vremenske uvjete iz DSO-a najavljuju idući koncert koji bi se trebao održati večeras u 20:30 u Kneževu dvoru.

Marija Grazio, naša pijanistica nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem maestra Marca Tarduea izvodeći odličan klasični program. Tako će publika moći uživati u skladbama R. Straussa, W.A. Mozarta i J. Haydna.

Maestro Tardue naglasio je na prošlom koncertu da Dubrovnik zaslužuje glazbenu jesen i zimu te izrazio nadu da će vremenski uvjeti dopustiti Orkestru izvođenje programa pred publikom koja ovakve događaje zaista cijeni.

Solistica Marija Grazio počinje učiti klavir u svojoj obitelji. S petnaest godina završava srednju muzičku školu u rodnom Dubrovniku. Studij nastavlja kod eminentnih pedagoga: Vladimira Krpana (Zagreb), Marjana Mike (Poljska), Konstantina Boginoa i Slave Gabrijelova (Rusija) usavršavajući razne pijanističke škole i smjerove. Diplomira 1987. godine u klasi Dušana Trbojevića na Titogradskoj akademiji i od tada radi kao profesor klavira na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Godine 2004. završila je postdsiplomski studij na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi proslavljene pijanistice Dubravke Tomšič.

Dugi niz godina komorno muziciranje bio je važan segment ove umjetnice te je ostvarila uspješne koncerte s violinistima, pjevačima, oboistima, u klavirskom duu, triju i kvartetu. Dobivanjem nagrade kritike „Darko Lukić“, u duu s violistom Markom Generom, potvrdila je svoju odličnu reputaciju komornog glazbenika. Svoj umjetnički izričaj lako mijenja iz sviranja u pjevanje, iz vizualnih umjetnosti u pisanje, upotpunjujući svoju biografiju i komponiranjem. U svim tim umjetničkim izričajima dosegnula je zavidne rezultate, (samostalne i grupne izložbe i performansi, sudjelovanje u programu „Oreste“ na Venecijanskom biennalu, izdavanje notnog materijala, izdavanje poezije, pisanje glazbenih kritika za lokalne novine, te portale iz kulture i ostale profile medija).

Ulaznice za koncerte možete kupiti na prodajnima mjestima (Luža, Slanica, Dubravka, Perla Adriatica), putem www.dso.hr ili prije koncerta, pred Dvorom. Za bilo kakve informacije možete nam se javiti na sales@dso.hr ili na broj telefona 091 613 7314. DSO zadržava pravo odgađanja ili otkazivanja koncerta u slučaju loših vremenskih uvjeta.

Festival podržavaju Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Rixos Premium Dubrovnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.