Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

„Ježincova škrapica” predstavlja se malim i velikim Dubrovčanima

12.02.2019.

13:48

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Predstavljanje slikovnice za djecu i odrasle „Ježincova škrapica” autorice Tonke Alujević održat će se 15. veljače u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Ona je hommage Branku Ćopiću i njegovoj Ježevoj kućici.

Ipak, u ovoj slikovnici likovi nisu šumski nego morski, pa tako na primjer, nema lisice Mice nego hobice Vice. Sva ta morska stvorenja govore dalmatinskim jezikom. Na kraju slikovnice nalazi se mali rječnik kako bi djeca od malena učila i čuvala dalmatinske riječi.

Ilustracije su napravljene tako da se fotografirala sjena likova prethodno iskrojenih od kartona, koji u igri sa suncem na stijeni kraj mora, pričaju svoju priču. Autorica je na ovu ideju došla sjećajući se djetinjstva i svoga tate koji bi, kad nije bilo struje, iz svijeće rukama stvarao žive likove na zidu i pravi teatar sjena.

Za tekst i ilustracije zaslužna je Tonka Alujević, fotografije je radila Manja Buktenica, a grafički dizajn naslovnice djelo je Jakše Matošića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.