Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Jose Cura i Simfoničari HRT-a na Igrama

11.07.2016.

11:55

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glazbeni program 67. Dubrovačkih ljetnih igara otvara tenor José Cura koji će 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha nastupiti na gala koncertu. Uz Curu pjevat će i mlada slovačka sopranistica Linda Ballova uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka.

José Cura svjetsku je slavu stekao interpretacijama opernih uloga među kojima se posebno izdvaja uloga Otella u istoimenoj Verdijevoj operi iz koje će sjajni tenor izvesti nekoliko arija za dubrovačku publiku. Koncert otvaraju simfoničari HRT-a s izvedbom Svadbenog marša iz suite San ljetne noći koju je Felix Mendelssohn Bartholdy skladao inspiriran istoimenom kazališnom produkcijom Shakespeareove komedije, a izvorno je pratio vjenčanje Tezeja i Hipolite. Na programu je i simfonijska pjesma Hamlet Blagoja Berse, njegovo najranije orkestralno djelo. Nakon Ritualnog plesa vatre Manuela de Falle i dvije skladbe Astora Piazzolle, Cura će izvesti tri pjesme Armanda Manzanera, iznimno plodnog i uspješnog meksičkog autora, čije su pjesme, prepjevane na engleski, izvodili velikani poput Franka Sinatre, Tonyja Bennetta, Elvisa Presleyja i osvajali top-ljestvice u SAD-u. Koncert je u 21.30 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.