Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako će Korčulani obilježiti "Noć knjige"?

23.04.2020.

12:28

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas se diljem Hrvatske obilježava Noć knjige, kojoj je od samih početaka sudionik i Gradska knjižnica Ivan Vidali u Korčuli. Ipak, građani zbog pandemijskih okolnosti nisu u mogućnosti doći u knjižnicu i sudjelovati na tradicionalan način u ovogodišnjem programu.

"Gradska knjižnica Ivan Vidali donosi putem online kulturne sadržaje u njihove domove", poručuje ravnateljica Milojka Skokandić.

Slavlju knjige i čitanja su predstavljena dva nova virtualna projekta: Korčulanski književnici online i projekt Znameniti Korčulani čiji programski sadržaji podsjećaju korisnike na važnost kulturnih sadržaja, a posebno na važnost knjige, čitateljske pismenosti i znanja za osobni razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini.

Projekt Korčulanski književnici online dostupnim digitalnim alatima virtualno popularizira korčulanske autore i njihova književna djela.

ProjektZnameniti Korčulani obrađuje značajna korčulanska književna djela poznata u Hrvatskoj i svijetu.U okviru ovog projekta je danas

Virtualna izložba Petar Giunio,književnik, novinar i prirodoslovac koji je potpisao niz članaka iz područja povijesti, zemljopisa, pomorstva, ribarstva i čiji je doprinos za razvoj prirodnih znanosti značajan.

Giuniov interes za izučavanjem prirodnih znanosti, prigodno  je prikazan jučer u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje.

Osim spomenute izložbe, na predloženu temu organizatora ovogodišnje manifestacije, priređena je i virtualna izložba pod nazivom 15 knjiga koje su promijenile svijet . Izložba je koncipirana na način da su objavljene naslovnice knjiga koje su odigrale važnu ulogu kroz povijest.

Online promocija časopisa za kulturu Lanterna  iz Vele Luke je također danas  u programskom sadržaju Noći knjige u virtualnom obliku. Časopis je predstavljen u formi intervjua, uz sudjelovanje urednika Tonka Barčota i književnice Ivice Duhović Žaknić, ujedno i autora priloga u časopisu.

Književni blog Knjiga i igara je osmišljen na poticanje čitateljske pismenosti i  kreativnosti među mlađom populacijom. Danas u Noći knjige (četvrtak) je od 9 do 23 sata besplatan upis u knjižnicu za sve one korisnike koji žele postati novi članovi ili im je članstvo isteklo,što mogu obaviti online kanalima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.