Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kako čitati suvremenu kazališnu izvedbu?

18.10.2019.

18:39

Autor: Radio Dubrovnik

Hrvatski centar ITI

Hrvatski centar ITI

Foto: - / -

Tijekom rujna i listopada u Dubrovniku se, u organizaciji Hrvatskog centra ITI, održala edukativno-kreativna radionica "Kako čitati suvremenu kazališnu izvedbu?". Radionicu je vodila kazališna kritičarka Petra Jelača.

Polaznici su bili učenici Gimnazije Dubrovnik, uz suradnju profesorice hrvatskog jezika Matilde Perković, koja vodi i dramsku grupu u Gimnaziji.

Radionicu je pohađalo sedam učenica drugog, trećeg i četvrtog razreda, a održala se u četiri termina, kroz četiri školska sata. Praktični dio radionice uključivao je zajednički odlazak na predstavu Alkestida, prema Euripidu, autorice teksta Lade Kaštelan, u režiji Livije Pandur, u Kazalište Marina Držića. Nakon predstave u organizaciji Kazališta održan je razgovor s glumcima za polaznice radionice.

Voditeljica radionice Petra Jelača ističe kako je radionica bila koncipirana oko učenja osnovih pojmova elementata izvedbe na koje treba obraćati pažnju pri kritičkom gledanju svake predstave, s naglaskom na razliku između klasičnog dramskog kazališta i svih ostalih neverbalnih elemenata izvedbe na koje se suvremeno kazalište oslanja.

"Za učenje tih razlika korišteni su primjeri snimki raznih predstava te su prenijeta osnovna znanja o karakteristikama suvremenih dramskih tekstova u odnosu na lektirne dramske naslove koje učenici poznaju. Kako je odaziv i interes polaznica bio dobar, na zadnjem smo se satu pozabavile odnosom Euripidovog predloška Alkestide i tekstualnom adaptacijom Lade Kaštelan tiskanoj u programskoj knjižici", nadodala je Jelača.

Učenice su potom napisale kritičke osvrte na predstavu koje je voditeljica radionice komentirala i pripremila za objavu, a koje će u studenom biti dostupne na internet stranici Hrvatskog centra ITI.

Projekt je podržalo Ministarstvo kulture RH u programu Razvoj publike 2019, a osim u Dubrovniku provodi se u Zagrebu, Splitu i Kninu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.