Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

"Kakva majka, takva kći" - Duodrama o odnosu Zagorke i njene majke

22.10.2019.

10:11

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

Duodrama "Kakva majka, takva kći" o djetinjstvu i mladenačkim danima Marije Jurić Zagorke, prve hrvatske novinarke, književnice i aktivistice održala se u Narodnoj knjižnici Grad 21. listopada u suradnji Kazališta Smješka i Dubrovačkih knjižnica, a u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige.

"Čitala sam da odnos s majkom najviše određuje naš život. Valjda je zato odnos majke i kćeri tako poseban. Majke i kćeri…", reći će Zagorka, prema čijim je autobiografskim zapisima „Što je moja krivnja?“ i romanu „Kamen na cesti“ autorica teksta Frana Marija Vranković oblikovala priču koja prati turbulentan suživot Marije i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negrovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine mlađe sestre Dragice, u Krapini 16. studenog 1897. godine.

Režiju potpisuje Jasmin Novljaković, glazbu Damir Šimunović, a u predstavi igraju Mia Krajcar (Marija Jurić Zagorka) i Mirta Zečević (Josipa Jurić rođ. Domin).

Predstavom „Kakva majka, takva kći“ Kazalište ‘Smješko’ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo je scenu za publiku 15+, u kojoj  prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu.

Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević  nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička  ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, Miji Krajcar i Mirti Zečević, radi izuzetne glumačke sinergije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.