Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Kandidat za Oscara "Quo vadis, Aida?" premijerno u Dubrovniku

26.11.2021.

07:44

Autor: Radio Dubrovnik

Vijeće bošnjačke nacionalne  manjine Grada Zagreba

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba

Foto: - / -

U sklopu Dana bosanskohercegovačke kulture, u dubrovačkom kinu Visia večeras u 18 sati održat će se premijerno prikazivanje remek djela bosanskohercegovačke kinematografije "Quo vadis, Aida?". Ulaz je besplatan, a film će imati i engleski titl.

Nagrađivana drama o Aidi prati potresnu priču glavne junakinje, prevoditeljice za UN koja pokušava spasiti svoju obitelj nakon što Vojska Republike Srpske preuzima Srebrenicu i počinje s etničkim čišćenjem bošnjačkog stanovništva, a užase rata i duboke posljedice koje ostavlja na ljude približava i onima koji to nisu doživjeli.

„Quo vadis, Aida?“ međunarodni je koprodukcijski projekt sedam država za koji je scenarij napisala i režirala Jasmila Žbanić, a zadivio je i dobio priznanja publike i kritičara diljem svijeta.

Film je ušao u uži izbor od 5 filmova nominiranih za najbolji strani film na 93. dodjeli Oscara, dobitnik je nagrade publike na 50. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu i nagrade za najbolji strani film 2021. na Filmskom festivalu u Göteborgu. Također, nominiran je za najbolji međunarodni film na 36. dodjeli Nagrade nezavisnog duha te za najbolji strani film i režiju na 74. dodjeli nagrade BAFTA.

U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Kreativna de Kultura, u suradnji s vijećima i bošnjačkim organizacijama, manifestacija Dana bosanskohercegovačke kulture koja se održava već 13. godinu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine prvi put će se održati u Dubrovniku, kojim će povodom biti organizirana projekcija filma i prigodni program.

Osim Dubrovnika, Dani bosanskohercegovačke kulture ove godine se prvi put održavaju i u Sisku, Puli, Rijeci i Velikoj Gorici, a već tradicionalno i u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.