Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Klapa Kaše zakolendala u Dubrovačkim knjižnicama

11.12.2019.

09:24

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Treću godinu za redom Klapa Kaše izvela je kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u utorak 10. prosinca u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala.

Kolendavanje i božićno pjevanje, osim glazbene vrijednosti, predstavlja i kulturološki fenomen očuvanja jezika, tradicije i običaja koji, nevezano za društvene okolnosti, jednako se odvijaju već stoljećima.

Radi se o projektu klape Kaše pod nazivom “Kolendo, kolendo, veselo, veselo! –kolende i božićne pjesme dubrovačkog kraja i Dalmacije” koji bi trebao zaokružiti višegodišnji rad na prikupljanju i reanimiranju kolendi i božićnih pjesama juga Hrvatske, kulturne nematerijalne baštine hrvatske pučke proslave blagdana Božića i Nove godine. Između ostalih izveli su se i sljedeći napjevi:

• napjev “Usred ljute zime bilo” u Čilipima, Konavle izvodi se isključivo tijekom polnočke na Badnjak, te je glazbeni zapis i nastao autentičnim pjevanjem puka
• napjev “Djetešce nam se rodilo”, iako poznat diljem Hrvatske, u Župi dubrovačkoj pjeva se na jedinstven način, s melodijom kakva nije poznata u ostatku države
• napjevi “Oj jabuko, zeleniko” (Osojnik), “Ođe Bog i dobar večer” (Rijeka Dubrovačka) te “Mljetska kolenda” (Mljet) danas su ostali sačuvani u manjim grupama mješta, koji održavaju poznavanje napjeva redovitim okupljanjim u dane blagdana, a sačuvane su audio dokumentiranjem starijih ljudi koji čuvaju način pjevanja
• napjev “Ne mislite da smo sami” (Trsteno) specifičan je napjev, rijetko poznata dječja kolenda.
• Napjevi “Ralilulela” (Zaton), “Orah raste na sred sela” (Ponikve) i “Čestit svitu danak svemu” (Korčula) izvođene su i snimljene od raznih glazbenih tijela, a u ovom projektu radili bi se novi aranžmani istih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.