Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Knjiga "Moje ime je duška" predstavlja se u Narodnoj knjižnici

24.05.2019.

11:01

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Knjiga Duške Mušić "Moje ime je duška" bit će dubrovačkoj publici predstavljena večerasu 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Kao glazbena gošća na ovoj promociji knjige nastupit će Jasna Krilić.

Kako kaže urednica ove knjige Jasminka Bedeković: "U ovom djelu Duška Mušić je intimno intimna bez granica i ograda. Na svoj prepoznatljiv, satiričan način ogoljava se do kosti, do zadnjeg bisera. Vjerujem da će svatko tko pročita osjetiti ono… da li se nasmijati ili zaplakati? Duška Mušić je hrabra žena, a ovo je knjiga o rasutim biserima."

Autorica između ostalog u knjizi govori kako je 'potrebno doći u šezdesete da bi shvatio što je sreća… tek tada možeš zaboraviti sve što pripada zaboravu, tek tada prestane boljeti sve što je zaraslo i tek tada počneš opraštati…'.

Navodi i kako 'treba govoriti i pisati, treba sebe zavoljeti najviše na svijetu, zavoljeti se tristoposto…ostati ću ovakva do starosti, ludirati se na otvorenom, ljubiti u zatvorenom, nazdravljati… ako me netko danas upita kako izgleda najsretnija žena na svijetu, pokažem prstom na sebe… damu u zlatnim šezdesetim, ubogu umirovljenicu,  probušenu, krpanu i zakrpanu, neodmjerenu, neustrašivu, tvrdoglavu i zajebanu, grohotom nasmijanu, ostvarenu majku i  babu na najjače… obrisane su one suze s moga lica, sada lijem samo radosnice i ne žalim ni za čim…' te dodaje 'i sretna sam kada, nakon promocije, primim ovakav kompliment: Hvala ti na predivnoj večeri, sve vrste suza koje imam večeras su potekle'.

Duška Mušić, rođena 1955.godine, ili kako kaže u jednoj od svojih priča: 'već par godina imam šezdeset i ostat ću do smrti u šezdesetoj, dobro mi stoji… odluka je to neopoziva', od rođenja živi u Pločama. Umirovljenica.

Izdala tri knjige: "Valunzi" (2016.), "Mamac za lignju" (2017.) i najnovija, "moje ime je duška" (2018.)… Počela pisati u mirovini, misli za sebe da je bolje prozaist nego poeta… Imala više od 100 nastupa na promocijama svojih knjiga ili na autorskim večerima, to je veoma veseli i uljepšava umirovljeničke dane. Voli fotografiju, voli putovati, voli se družiti i nasmijavati ljude…

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.