Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Knjiga o srednjovjekovnim spomenicima otoka Lopuda

27.06.2017.

15:58

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Matica hrvatska Dubrovnik predstavit će 28. lipnja u 20 sati u crkvi Sv. Stjepana na Pustijerni svoje novo izdanje, knjigu "Spomenici otoka Lopuda od antike do srednjeg vijeka" Ivana Tomas i Maja Zeman, obje više asistentice s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

 Uz autorice, na predstavljanju će govoriti i recenzent knjige dr.sc. Ivan Basić, docent na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu i urednik knjige Ivan Viđen, tajnik dubrovačkoga ogranka Matice hrvatske. Knjiga je objavljena u suradnji s Filozofskim fakultetomSveučilišta u Zagrebu. Knjiga Spomenici otoka Lopuda od antike do srednjeg vijeka sastoji se od dva dijela. Prvi je dio uvod autorice Maje Zeman koji ima za cilj osvijetliti ulogu i funkcioniranje Lopuda (donekle i ostalih elafitskih otoka) u rimskom i kasnoantičkom razdoblju na temelju dostupnih pisanih i materijalnih izvora. Drugi dio, autorice Ivane Tomas okosnica je knjige, koji nakon iznošenja dosadašnje literature i kulturno-povijesnoga uvoda donosi sustavan pregled spomenika Lopuda iz razdoblja Srednjega vijeka, ponegdje s posve novim pogledima na neke spomenike i probleme. Ova knjiga po prvi put na jednome mjestu daje pregled lopudskih spomenika, mahom sakralnih građevina, nastalih u vremenskome rasponu od 9. do 13. stoljeća. Smješta ih u društveno-povijesni i umjetnički kontekst te daje sistematizaciju spoznaja o njima, što s obzirom na fragmentarnu sačuvanost i nesustavnu istraženost nije bila laka zadaća. Značaj ove knjige utoliko je veći i jer su sintetski pregledi ovoga tipa kod nas relativno rijetki. Podsjetimo, dubrovački ogranak Matice hrvatske još je 2003. godine objavio knjigu Ivice Žile o srednjovjekovnim spomenicima otoka Koločepa, pa se ova nova knjiga na određeni način može smatrati nastavkom interesa Matičinog dubrovačkog ogranka za elafitske teme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.