Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Knjiga "Suvišna roba" Antuna Paveškovića

02.06.2013.

11:08

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo četvrtu knjigu svoje biblioteke „Mirac“, zbirku proza „Suvišna roba“ dubrovačkoga autora sa zagrebačkom adresom Antuna Paveškovića.

Uz znanstvene radove Pavešković, od 2008. viši znanstveni suradnik u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, objavljuje i prozu pa mu je, nakon knjiga „Oproštaj“ i „Autobiografski zapisi“, ovo nova knjiga kratkih priča i novela.  „Slikotvorstvo Pijerka Bunića Lukovića“, „Antologija hrvatskog pjesništva do narodnog preporoda“ i  „“Mavro Vetranović“ njegovi su objavljeni znanstveni naslovi a za tisak je priredio Marulićevu „Juditu“, Begovićeva „Pisma“, i – zajedno sa Slobodanom Prosperovim Novakom - Gundulićeva „Osmana“. Pavešković je bio urednik časopisa „Republika“  Društva hrvatskih književnika, predaje povijest hrvatske književnosti na sveučilištima u Splitu, Zagrebu, Osijeku i aktualni je predsjednik Hrvatske udruge za generativnu antroplogiju. Iz njegove biografije, nakon odlaska iz rodnog Dubrovnika, izdvojimo podatak da je od 1984. do 1991. godine bio spiker-voditelj tadašnjeg Radio Zagreb danas Hrvatskog radija. Predgovor knjizi „Suvišna roba“, koja je tamatski posvećena Dubrovniku,  je napisao Predrag Matvejević a knjiga Antuna Paveškovića bit će predstavljena tijekom ljeta u Dubrovniku i Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.