Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koja je veza velikog Tintoretta i oltarne pale u korčulanskoj katedrali?

17.06.2019.

08:28

Autor: Radio Dubrovnik

HRZ

HRZ

Foto: - / -

Hrvatski restauratorski zavod poziva na predavanje Katarine Alamat Kusijanović "500 godina rođenja Jacopa Tintoretta i tajne oltarne pale iz korčulanske katedrale" večeras u 20 sati u dvorani pape Ivana Pavla II na Poljani Paska Miličevića 4.

Obilježavajući 500. godišnjicu rođenja Jacopa Robustija Tintoretta, organizirana su brojna predavanja i izložbe u svijetu. Hrvatski restauratorski zavod tim se aktivnostima pridružuje predavanjem o Tintorettovoj oltarnoj pali iz katedrale sv. Marka u Korčuli.

Konzervatorsko-restauratorska istraživanja na toj slici rezultirala su brojnim novim spoznajama o načinu rada toga velikog slikara. Zbog majstorova predomišljanja, promjena na likovima i pristupa građenju kompozicije, otkrivenima tijekom radova, djelo je i pripisano ruci samog Tintoretta. Usporedno su rasvijetljene i okolnosti nastanka djela, uključujući i pojedinosti o u svezi narudžbi oltarne pale koja prikazuje lik sv. Marka, zaštitnika Venecije i titulara katedrale u Korčuli.

Predavanje će se održati u sklopu edukativnih aktivnosti za javnost koje organizira Hrvatski restauratorski zavod unutar projekta "Ruralna, poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija".

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, a administrativno ga vodi Regionalna agencija DUNEA s deset partnera.

Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija", poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije "Priprema i provedba integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.