Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Koji su sveti prostori dubrovačkih kuća u srednjovjekovlju?

11.03.2020.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka biskupija

Dubrovačka biskupija

Foto: - / -

U sklopu prvog izdanja kulturne manifestacije "Kršćansko lice kulture" večeras u 19.30 u Biskupskoj palači predavanje "Sveti prostori dubrovačkih kuća u srednjovjekovlju" održat će dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Tema osobne pobožnosti u (privatnim) stambenim prostorima tek je odnedavno postala predmetom sustavnijeg interesa istraživača. Očekivano, pozornost je ponajprije bila usmjerena na sakralne prostore, odnosno oltare katedralnih, redovničkih i župnih crkava što su se opremali oltarnim slikama.

Međutim, prouče li se sačuvani ugovori o narudžbi slika od dubrovačkih slikara tijekom petnaestog stoljeća zamjećuje se kako većina umjetnina nije bila namijenjena oltarima u crkvama, već onima podignutim u dubrovačkim kućama.

Već i ovaj suhi podatak pokazuje kako je za razumijevanje tog likovnog stvaralaštva posebno važno istražiti svete prostore obitelji Grada te načine na koje je vjera bila prakticirana izvan crkava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.